Прочитај ми чланак

Скупштина – део опозиције тражи: Смањите закупнину станова, кирије отишле у небеса

0

Посланици Зелено-левог клуба из Покрета "Не давимо Београд" предали су Скупштини Србије предлог Закона о закупнини станова и кућа за становање и контролисаној закупнини, и предлог допуне Закона о порезу на доходак грађана, у циљу увођења максималног износа закупнине који ће бити везан за нето плату грађана.

Посланик Радомир Лазовић изјавио је да Покрет жели да промени „неподношљиву ситуацију“ раста цена некретнина и тиме дугорочно утиче на тржиште.

„У протеклих шест месеци цене станова су скоро па дуплиране. Неподношљиво је по оваквим ценама узимати станове и живети уопште. Ми желимо да заштитимо и закупца и закуподавца, да обезбедимо постојање писаних уговора о становању оверених код нотара и да обезбедимо правичну наплату пореза“, рекао је Лазовић новинарима.

Посланик Роберт Козма додао је да пораст кирија највише погађа студенте, самохране родитеље, младе брачне парове и младе који желе да се осамостале.

„Мере које предлажемо су ургентне. Максимална цена закупнине моћи ће да расте само са растом нето плата грађана. За новоградњу – станове изграђени након 2015. године, не би важио овај закон“, рекао је Козма.

Посланици су навели да би пореза на приход од издавања били ослободјени они који издају само једну некретнину и у сладу с максималном закупнином.