Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА Ћута делио летке, Орлић викао на њега, а Бошко покушава да дође до речи

0

Почетак седнице Скупштине Србије о предлогу државног буџета за 2023. годину ометао је посланик групе Заједно, Александар Јовановић - Ћута, а било је и одбијања предлога опозиције за допуне дневног реда.

Председник Скупштине Владимир Орлић изрекао је опомену Јовановићу јер је пришао местима за министре и ометао излагање посланика групе Двери Бошка Обрадовића. Јовановић је министрима поделио летке о Народној иницијативи против ископавања литијума, коју је подржало више од 38.000 грађана.

Док је шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић говорио о разлозима због којих треба да се продужи расправа о усвојеним тачкама дневног реда, Јовановић је устао са места и отишао до министара.

– Јовановић ако може да се врати на своје место. Немате сагласност да прилазите столу – упозорио га је председник Скупштине Србије Орлић.

Јовановић је упркос томе наставио да дели летке и зарадио опомену.

„Сви грађани су били сведоци тога да смо добили ове неке летке, добили смо летке на сјајном папиру, нису се чак потрудили да буде рециклиран, који је најгори за животну средину, за који сте морали да посечете не знам колико дрвећа, а ни у једном тренутку нико од тих зелених није реако дајте бар на рециклираном папиру да направимо летке па да покажемо да бринемо“, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Владајућа већина одбила је предлоге опозиције о продужетку времена за расправу и за допуну дневног реда.

Обрадовић је предложио да се продужи време за расправу о тачкама дневног реда. Обрадовић је на седници рекао да „ако сте ставили 35 тачака у једну расправу, то значи да посланичке групе имају по 20 секунди за сваку предложену тачку, што није поштено“.

Посланици Странке слободе и правде и Народне странке, Мариника Тепић и Мирослав Алексић, жалили су се јер је Орлић прекршио Пословник, јер предлоге опозиције није ставио на дневни ред седнице, иако су ти предлози, како тврде посланици, предати на време.

„Јуче смо предложили шест предлога за допуну: за формирање анкетног одбора за случај Савамале, Јовањице, Крушика, и предлог резолуције за заштиту интереса Србије и њених грађана на Косову и Метохији“, рекао је Алексић.

Тепић је оценила да је Орлић извршио „правно насиље“, јер је „ускратио“ посланицима изјашњавање о предлозима и допунама закона.

„Дозволили сте такозваним новинарима да овде (у скупштинској сали) снимају шпице за програме, а посланицима не дозвољавате да у сали образлажу допуне и предлоге закона. Јуче је Скупштина личила на Дивљи запад – опозиција чека испред писарнице (да преда предлоге), а власт бежи“, рекла је Тепић.