Скупштина – Бошко: Због Андреја Вучића отказ добио двапут рањаван српски херој

0

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић осудио је данас то што су петорица припадника нишког одреда Жандармерије добила отказе због учествовања у инциденту у септембру 2014. године.

Тада је брат садашњег председника Србије и Српске напредне странке (СНС), Андреј Вучић, ушао беспотребно у сукоб са жандармима који су му рекли, да због напате атмосфере око одржавања тадашње Парада поноса, не може, као и остали грађани, прође конкретном београдском улицом коју је обезбеђивала полиција.

Обрадовић је затражио да „министар полиције Небојша Стефановић поднесе оставку“ јер су откази жандармима пропраћени позивањем на Правилник за утврђивање кривичних дела за чију осуду полицијски слузбеник постаје недостојан за обављање дузности.

Обрадовић је новинарима у Скупштини Србије рекао да је петорицу припадника јединице жандармерије из Ниша недостојним за обављање дужности прогласио „министар полиције који је фалсификовао своју факултетску диплому, који никада није завршио факултет, а представља се као доктор наука, чији се отац бави сумњивим пословима и уништава државне фирме за рачун приватних трговаца оружјем“.

„Не улазим у одлуку суда и да ли су криви за прекомерну употребу силе, али сигуран сам да нису заслужили отказ“, оценио је Обрадовић.

Рекао је да „све ово посебно лицемерно када је кум министра полиције Горан Папић – заменик начелника Службе за борбу против организованог криминала, пре неколико месеци усред белог дана на Вождовцу, кршећи службена овлашћења – а да не говорим о прекомерној употреби силе, пребио власника ресторана ‘Јахорина’ „.

„Када ће по истом правилнику и Горан Папић постати недостојан функције, када ће и по истом правилнику министар полиције постати недостојан?“, питао је Обрадовић.

Обрадовић је рекао да је један од петорице припадника нишког одреда Жандармерије Златко Гигић „двапут рањаван на ратиштима, одликован орденом за заслуге у одбрани и безбедности, добитник је златника које даје МУП за заслуге у раду“.

Обрадовић је указао и на несклад датума доношења решења о отказима – 11. фебруара 2020. године, и њихове правоснажности – 19. децембра 2019. године, и питао „да ли је ово што се у Србији дешава прешло све границе ненормалности?“.

Обрадовић је навео да је „једини одговор на ово сто ради министар полиције Небојша Стефановић његова оставка и оставка читавог криминалног круга око њега који је населио врх МУП-а“.

„У врху МУП-а има оних који раде директно за мафију и криминалне кругове, од сакривања криминала до подршке криминалу. Пола владе је или купило дипломе или има лазне докторате, и ти људи ће да одлучују о достојности припадника МУП-а који су гинули за ову земљу и који су били спремни да дају зивоте. Свако ко је гледао инцидент зна да се бахати Андреј вучић супротставио полицији са својим војним обезбеђењем“, казао је Обрадовић.

По његовим речима отказе су због учествовања у том инциденту добили и Предраг Митровић, Бобан Лекић, Далибор Ђорђевић и Митар Милосављевић, односно петорица од осам оптужених припадника нишког одреда Жандармерије.

До инцидента у коме су припадници Жандармерије пребили браћу Александра Вучића и тадашњег градоначелника Београда Синише Малог – Андреја Вучића и Предрага Малог, дошло је у Београду током Параде поноса, када њима и њиховом обезбеђењу није био дозвољен пролазак због забране кретања.

Виши суд у Београду је у априлу прошле године, установивши да су жандарми починили кривична дела напад на војно лице у вршењу службе и мучење и злостављање, одредио условне казне затвора у висини од осам месеци, које неће морати да издржавају уколико у наредне три године не почине неко кривично дело.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!