Прочитај ми чланак

Скупштина – Бошко Обрадовић упозорио: Прогоне Несторовића, Валентину Арсић због…

0

На конференцији за медији, одржаној у Народној скупштини, народни посланик и председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић представио је Декларацију о заштити универзитетских професора, лекара, српских интелектуалаца и патриота у борби за истину, коју је посланичка група Српски покрет Двери-Патриотски блок поднела на усвајање Народној скупштини.

Устав Републике Србије, закони о високом образовању и научно-истраживачком раду, универзитетски Кодекси професионалне етике и лекарски кодекс, дефинишу права и обавезе универзитетских професора, научника, интелектуалаца и лекара, а који су кључни за напредак наше државе, штитећи њихово право на слободу мисли и изражавања, док Кривични законик предвиђа казне за све који их у томе спречавају.

Питања од националног интереса за Србију, као што су очување Косова и Метохије у саставу Србије, заштита деце и младих од агресивне промоције ЛГБТ идеологије, спречавање немедицинске борбе са тзв. пандемијом Ковид-19 или отпор нехуманим санкцијама Русији су постали платформа за поделе у друштву и владавину безакоња. На мети глобалистичких експонената у нашој земљи су се нашли интелектуалци и борци за патриотске и традиционалне вредности, за здрав нараштај и безбедну Србију. У бројним случајевима је изостало правно функционисање највиших државних институција и органа, а у неким случајевима су баш оне предводиле хајку над поменутим појединцима.

Полазећи од највиших државних и националних интереса сматрамо да су наши врхунски интелектуалци на овим примерима показали висок степен националне свести. Међутим, они се управо прогоне са Универзитета или са позиција које заузимају због чега предлажемо ову декларацију у циљу заштите њиховог Уставом гарантованог права на изношење истине и на слободу критичког мишљења.

Сматрамо да држава Србија мора још једном да потврди своју опредељеност у правцу заштите слободе мисли и изражавања у целини, а посебно на Универзитету и у науци. 

Као илустрацију наводимо примере прогоњених професора: проф. др Милош Ковић (Универзитет у Београду), проф. др Бранислав Ристивојевић (Универзитет у Новом Саду), проф. др Бранимир Несторовић (Универзитет у Београду), проф. др Бојко Бјелаковић (Универзитет у Нишу), проф. др Данијела Добросављевић (Универзитет у Београду), проф. др Драго Ђорђевић (Универзитет у Београду), професор Валентина Арсић Арсенијевић (Универзитет у Београду), др Владимир Димитријевић (Гимназија Чачак).