Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА Бошко, Милица и Милош: Ко си ти, бре, Вучићу да уведеш санкције Русији!

0

На данашњој конференцији за медије у Народној скупштини представљена је „Резолуција о забрани коришћења једностраних санкција као инструмента спољне политике“, коју је поднела Милица Ђурђевић Стаменковски, а потписима подржали сви народни посланици из посланичких група Српски покрет Двери – Патриотски блок, Српска странка Заветници и НАДА – Нови ДСС – ПОКС. На конференцији су говорили шефови ове три посланичке групе Бошко Обрадовић, Милица Ђурђевић Стаменковски и Милош Јовановић.

„У име посланичке групе српски покрет Двери – ПАТРИОТСКИ БЛОК поздрављам још један облик заједничке, опозиционе и патриотске сарадње у Народној скупштини наше четири политичке странке, а три посланичка клуба. Три су разлога зашто смо ми као посланичка група подржали овај предлог Резолуције“. 

„Први разлог је тај што сва релевантна истраживања јавног мњења у Србији говоре да се преко 80% грађана Србије противи увођењу санкција Русији. Ко је тај који уопште може да разматра идеју увођења санкција Русији када је то потпуно супротно вољи већине грађана Србије? Ко је тај ко то може да заговара после избора, ако то није заговарао пре избора? Други разлог је тај што не знам како неко у државном руководству може да води борбу за очување Косова и Метохије у саставу Србије ако истовремено уводи санкције Руској Федерацији? Те две ствари искључују једна другу. Бесмислено је увести санкције свом стратешком партнеру, како је Руска Федерација дефинисана у нашој спољно-политичкој доктрини. Трећи разлог због којег подржавам ову Резолуцију је јучерашње обраћање јавности председника Републике Александра Вучића, који је показао отворено оклевање по том питању шта ће бити судбина увођења санкција Русији, из чега можемо да закључимо да је та претња, односно та могућност итекако реална и да се налази у недељама и месецима пред нама. Рекао је да он никада ни није рекао да неће увести санкције Русији. Не видим у уставним овлашћењима председника Републике било који члан који говори о томе да председник државе може да уводи санкције било коме. Вучић је додао и да постоји пет милиона разлога за увођење санкција Русији. Ја не знам ниједан разлог, а камоли пет милиона. Рекао је и да сада није тренутак за увођење санкција Русији, из чега можемо да закључимо да је тај тренутак већ неки следећи који долази. То је више него довољан мотив, и образложење зашто ова тачка дневног реда треба хитно да се нађе на заседању Народне скупштине. Верујем да већина народних посланика мисли исто као ми и позивамо их да подрже да се ова тачка дневног реда нађе на заседању и да се ова Резолуција усвоји јер након усвајања више нико, на било ком нивоу државног руководства, неће моћи да уводи једностране санкције било којој међународно признатој држави.“, рекао је  Бошко Обрадовић.