Прочитај ми чланак

СКУП ОПОЗИЦИЈЕ „Сваки устанак је кренуо из Крагујевца“

0

Српска опозиција вечерас се окупила на Ђачком тргу у Крагујевцу где су говорили о предстојећим изборима и њиховом бојкоту, као и о друштвено-социјалној ситуацији у Србији.

– Крећемо у кампању за слободне изборе. Јуче смо видели да су се неки из кухиње Бебе Поповића досетили да се после осам година досете и деце, али ја стојим пред вама овде – имам двоје деце и не желим да о њиховој будућности брине лажов, хулиган и шибицар. Док они брину о њиховој деци и о њима, ми нашу шаљемо у иностранство и лечимо СМС и са правим дипломама запошљавамо да плету каблове – рекао је Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке.

Он је додао да осам година слушамо „лажи, увреде и да нас праве будалама, пљачкају, причају бајке, али да је дошао тренутак да кажемо доста“.

– Идемо у бојкот за Србију, слободу и будућност. Ту нема места политичким калкулацијама, бојкот има нулту толеранцију на лопове нашег живота. Бојкот свуда, на свим нивоима. Сви у борбу, нема изузетака! Нема грађана првог или другог реда, сви смо исти. Против овог зла се можемо изборити саборништвом – закључио је он.

„Ово није град Николића“

– Стање у Србији није нормално, немамо нормалну парламентарну дебату, медије, слободне и поштене изборе, али имамо власт која задужује нашу земљу и имамо будућност, нашу децу и омладину која напушта земљу. Дошло је време да кажемо да нећемо да учествујемо у лажним изборима, нећемо Парове, Задругу, људе који су изгубили достојанство и нормалност. Ми смо се определили да се томе супротставимо заједно, као опозиција која нема дилему да на следећим изборима не треба. Нека на изборе изађу сва лажна звона, али ми нећемо у тај вртић. Крагујевац први град у коме се одржава конвеција бојкота, након Београда и није случајно изабрана. Циљ је да подсетимо Србију колико је ово велики и важан град. Ово није град Николића. Све нас, истинске Шумадинце, осрамотио је Томислав Николић, главни човек који је довео Александра Вучића на власт, али то не значи да Шумадија ћути и да се повлачи. Увек је ослобођење и сваки Устанка кретао из ових крајева – казао је вечерас лидер Двери, Бошко Обрадовић.

„Бојкот ће бити чистилиште“

– Желимо две ствари – да владају закони и да постоји ред и да вратимо наду и осмех на лица наших људи. Данас су нам потребне велике промене, желимо да се унапред знају правила игре, да закон важи за све, почевши од председника, премијерке, министара и њихових кумова, стрине, ујака, тата, тетака… Ми не желимо да наше ћерке газе на пешачким прелазима, а да њихови синови буду не кажњени, да наше сестре гину на наплатним рампама, а да њихови директори лете на Брионима. Не желимо да наши најбољи студенти и прави доктори наука одлазе у свет, а да власници фалш диплома и крадљивци туђе интелектуалне својине седе у Влади и министарству, да нас председник рекламира као јефтину радну снагу, док његови пријатељи пију најсклупља вина на још скупљим јахатама. Не желимо да удишемо најзагађенији ваздух на свету и да пијемо загађену воду, а да нико због тога не одговара. Не желимо да радници у Крушику и Наменској индустрији у Крагујевцу добијају отказе и да буду истерани на улице само јер су устали у одбрану својих радничких права и фабрика. Ми не желимо да Србија буде стабилна у аутократији, сиромаштву, корупцији, желимо да буде уређена демократска и развијена земља, први корак је борба за поштене и слободне изборе на којима ћемо победити Вучића и СНС клан и они то знају. Мафија већ ради на сакупљању сигурних гласова на терену и данас нема те битагне у ових 30 година која је прогмизала кроз политићки живот Србије, а да се није сакривала испод скута СНС-а. У Србији нема слободе, а ако нема слободе нема ни државе. Бојкот ће бити чистилиште. На 130 километара одавде живи један човек који је сам устао против корупције, безакоња, отимачине државне имовине, Александар Обрадовић је ризиковао све, посао, слободу, мир своје породице. Ми не можемо и не морамо бити толико храбри као он, али морамо да будемо његова подршка. Александар Обрадовић је наш херој и путоказ да је слобода и људско достојанство немају цену и зато је он већ кренуо у своју битку и ми крећемо данас у наш бој – у бој за бојкот лажних избора – напоменула је Драгана Ракић, потпредседница Демократске странке.

„Зашто су нам гробља све већа, а школе све мање?“


– Нашу Србију подигли су и добри и лоши, али сад је води најгори. Никада нисмо имали оваквог преваранта, лажова нити ћемо га имати. Онај који дели нашу земљу на прву у другу није председник, тај је мутивода. Са таквима нико никада није хтео ништа. Ова наша земља је богата земља, али се питамо зашто је народ у њој сиромашан. Зашто кад идемо у болницу треба да носимо нашу газу и нашу инфузију, зашто родитељи купују пелене на комад, а пензионери лекове на таблу, зашто 30 посто деце у Србији живи на ивици егзистенције, зашто су нам гробља све већа, а школе све мање. И сада неко треба да нас убеди да се он (председник) бори за будућност наше деце. Не знам да л су Французи или Швеђани бољи од нас, али знам да нема горих од нас. Кажу бојкот избора је бег са мегдана, није тачно. Бојкот је данас питање части, питање части је рећи не лажима, фарси од избора и да кажемо не сви заједно јер ово је Србија. Никада опозиција у Србији није била јединственија и дајем вам реч нећемо стати. Овога пута идемо до краја сви заједно и зато у дану избора девојке, жене, баке узмите за руку младиће, мужеве, унуке и идите у шетњу, код рођака, само немојте изаћи на лажне изборе, јер ћемо тиме ослободити Србију и победити мизерију. Нећемо стати до победе – истакла је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

„Колико деце треба да оде да бисте изашли на улице?“


– Просечна плата у Србији кад је СНС преузео власт од Демократске странке износила је 42.335 динара, што је око 370 евра, док је данас од седам и по година њихове власти, она 56.331 динар односно 480 евра, што је раст за 110 евра. Александар Вучић након што је преузео премијерско место од Ивице Дачића, као један од првих корака да нас спаси од банкрота, смањио је плате у јавном сектору за 110 одсто. Такође, уведена је забрана запошљавања у јавном сектору, што је значило да је забрана важила само за људе који нису СНС странци. Након тога крећу бројна обећања о бољем животу, најава златног доба и повећања плате и пезије које су сукцесивно смањиване 16 пута. Вучић у свом првом обраћању каже „Толико нам је добро да ми није пријатно“. Он је додао да је, упрскос смањењу плата, просечна зарада порасла изнад 49.000 динара – чаробњак! Поента је да су пре годину дана грађани Брисела изашли на улице јер је цена еспреса порасла за 70 центи. Ја вас питам колико пута треба да вам Вучић обећа да ће вам повећати плате, а онда да вам их скине да бисте изашли на улице. Колико деце још треба да оде, колико још да се државних пара стровали у фантомске фабрике које не раде, Крушика, очева, министра… Шта вам Србијо више од овога теба? Не дајте легитимитете овој саможивој, тиранској, глупавој власти – рекао је Сергеј Трифуновић, лидер Покрета слободних грађана.