Прочитај ми чланак

СКРОМАН НАРОДСКИ ПРЕДСЕДНИК: Вучић се поновио јакном од 3.000 долара

0

Нема дана да лидер СНС-а Александар Вучић не изјави да живи скромно и да је поштен, иако његова породица у Београду поседује 786 квадрата стамбеног простора.

Како је у више наврата поновио, живи од председничке плате која износи око 1.000 евра, и опет успева да плати деци школарину у приватним школама.

Међутим, на друштвеним мрежама појавила се фотографија која показује да је у Њујорку у ноћним сатима куповао, не само књиге, већ и скупоцене јакне.

Као што можете видети на снимку а и сами потражити на интернету, Вучић је на последњем јавном наступу поновио јакну која стоцопретно личи на јакну Лоро Пиана која се не може купити испод 2.500 долара, зависно од државе и радње (пореза).

Није прошао незапажен ни сако из колекције „Цесаре Аттолини који носи и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Имовински картон премијера Србије Александра Вучића, објављен на сајту Агенције за борбу против корупције, указује да је један од најсиромашнијих државника у региону.

Власник је само једне гарсоњере од 30 метара квадратних. Не поседује ништа више од имовине – ни аутомобил, ни фирму, нити уштеђевину у банци. Плата му је око хиљаду евра месечно, тако да је чак и куповина гарсоњере за њега била луксуз.

Вучићева породица, међутим, поседује већи број некретнина у главном граду. Углавном су то велики станови на локацијама где су скупи квадрати, показује истраживање Мреже за истраживање криминала и корупције – КРИК.

Премијерова супруга власник је стана од око 100 квадрата који се налази одмах поред његове гарсоњере у насељу „Белвил“. Купила га је од бизнисмена за ког опозиција тврди да је близак власти.

Стан од 118 квадрата у Yубизнис центру, који је Вучић откупио од државе деведесетих, није јасно чији је. Иако га је Вучић уговором поклонио бившој супрузи, уговор о поклону никада није стигао до катастра па се премијер и даље званично води као власник стана.

Брат премијера власник је стана од 108 квадрата на Новом Београду.

Премијерови родитељи власници су породичне куће у Јајинцима од скоро 200 квадрата, стана од 112 квадрата у центру Београда и стана од 80 на Новом Београду. Мајка је имала још један стан од 62 квадрата у Београду, али га је продала док је трајало истраживање КРИК-а. Њихов најскупљи стан налази се у Крунској улици, а премијеров отац добио га је крајем деведесетих година у размени са Народном банком. Размена је, према мишљењу стручњака, била на штету банке.

Укупна површина некретнина, не рачунајући недавно продат стан, је 786 метара квадратних, а према тржишним ценама вреде милион и сто шездесет хиљада евра. Недавно продат стан вредан је 75.000 евра.

Премијер Вучић од 2012. године прима плату у просеку од хиљаду евра месечно, док је плата његове супруге у Министарству спољних послова 65 хиљада динара. Родитељи Анђелко и Ангелина су пензионери и примају, према изјави Вучића, пензије од 90.000 и 80.000 динара месечно. Плата брата Андреја, који ради у Народној банци Србије, непозната је.