Прочитај ми чланак

СКОТ ОБЈАСНИО РЕШЕЊЕ АМЕРИКЕ ЗА КИМ: Да се зна линија – где је Србија, где Косово

0

Границе између Србије и Косова, које су за САД две суверене државе, морају бити јасне и требало би да буду део свеобухватног споразума до којег треба да дођу Београд и Приштина, а који не може бити наметнут са стране, изјавио је амбасадор САД у Србији Кајл Скот за телевизију „Прва“.

На питање да ли је разграничење могуће решење за косовско питање, Скот је одговорио да сматра да се изразу „демаркација“ даје превелики значај, да границе морају бити јасне и да би требало да буду део свеобухватног споразума који ће подразумевати и питање имовине, права српске заједнице, платни промет, нестала лица…

„Све мора да буде на једном месту. Мора да се дође до опсежног споразума у оквиру којег се мора знати шта је моје, шта је ваше, где је линија између Србије и Косова“, рекао је Скот.

То је илустровао примером да се, када у књижари у САД купи географску карту Србије, она у великој мери разликује од мапе коју купи у Београду.

Упитан која је мапа за њега тачна, Скот каже да за САД та мапа има у виду границе које је Косово имало као аутономна покрајина, те додао да суверене земље могу да доносе одлуке о својим границама, а да су за САД и Србија и Косово суверене државе.

На питање какав одговор Београд може да очекује од америчког председника Доналда Трампа на писмо које му је упутио председник Србије Александар Вучић, Скот је казао да је одговор већ познат јер се САД залажу за укидање такси.

„Председник Трамп је у писму Вучићу рекао да верује да имамо прилику да дођемо до споразума и да би требало да је искористимо, да би било штета да она пропадне“, рекао је Скот.

Према његовом мишљењу, споразум мора да буде постигнут директно и не може га наметнути споља ни ЕУ, ни САД, ни Русија, ни било ко други.

„То мора да дође одавде. Споразум који је трајан мора бити споразум који ће бити спроводив. Не сме да буде само споразум на папиру, већ мора да буде споразум који се може реализовати и који помаже безбедности у региону, и у том правцу ћемо делати, али то остављамо преговарачима“, рекао је Скот.

Упитан да ли САД могу да „натерају“ било коју страну да седне за преговарачки сто, Скот је рекао да је у интересу Србије и Косова да се дође до споразума, да би две стране требало да желе да се врате за преговарачки сто и да мисли да оне то и желе, пренео је Танјуг.

Он је додао да се проблем такси које је Приштина увела на производе из Србије мора пребродити, након чега би се радило на споразуму о нормализацији.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!