Прочитај ми чланак

СКОТ никако да оде: Подржао Вучића, напао Русију и опозицију због бојкота избора

0

Београд -- Одлазећи амерички амбасадор у Београду Кајл Скот рекао је да бројна истраживања указују на масовну појаву пласирања искривљених чињеница у српским медијима.

Скот истиче да је ова појава најчешћа када је у питању извештавање о Русији у поређењу са САД.

Принтскрин: Н1

„То се не односи само на таблоиде, већ и на РТС и озбиљне новине попут Политике. Овако отворена манипулација медијима наставак је опасне националистичке пропаганде која је на Балкану узела маха деведесетих година. Она наноси штету изгледима Србије да поново заузме место које јој припада у заједници европских народа“, рекао је Скот за лист Данас од четвртка.

Скот је додао да је „крајње време да Србија истински приступи реформи медијског окружења у земљи, да заштити истраживачке новинаре и да из медијског простора уклони невидљиву руку национализма по мери власти“.

Поводом најаве бојкота избора од опозиционих српских странака, Скот је казао да би САД поздравиле кораке који би озбиљно схватили примедбе опозиције, цивилног друштва и међународних организација попут ЕУ и ОЕБС-а и увели даље реформе.

„Истовремено, не видим какве користи народ Србије има од бојкота. У ствари, вероватно би последица бојкота била одузимање српској јавности могућности избора. У крајњој линији то је унутрашње питање Србије, али исход би могао утицати на углед Србије у свету“, навео је Скот.

Коментаришући могућност постизања споразума Београда и Приштине, Скот је рекао да је „сваки дан без споразума корак даље од стабилне будућности за којом чезну оба народа“ и додао да је именовање Метјуа Палмера за америчког специјалног представника за Балкан важан сигнал да САД желе да учине све што је у њиховој моћи да помогну Србији и Косову да постигну споразум који ће допринети стабилности целог региона.

„Уз Палмерову помоћ, али претежно уз помоћ мудрости и храбрости политичких лидера у Београду и Приштини, доћи ће и тај дан. Што пре, то боље“, рекао је Скот.