Прочитај ми чланак

Скот је баш Скот? Да, али — навикли смо

0

Чим амерички амбасадор у Србији проговори у једном интервјуу, својим опаскама одмах да повода за нови. И овога пута је Кајл Скот остао веран себи. Замерке увек иду само на једну страну — српску.

Лепо је што амерички амбасадор у Србији сматра да би све земље у региону требало да одговоре на проблем корупције и криминала. Тако је, каже он у најновијем интервјуу за „Данас“, видео и недавну операцију РОСУ. Тужно је, међутим, што је као једину разлику између те и сличних операција у борби против корупције и криминала видео у подизању борбене готовости војске Србије због акције приштинских специјалаца. Ону другу разлику свима белодану није хтео да види. У којој се то демократској држави на свету, а Скот држи да Косово то јесте, они који су под сумњом да су се бавили корупцијом и криминалом приводе уз брутално пребијање на „најдемократскији“ начин, кундацима и војничким цокулама.

Није се „прославио“ ни по питању укидања приштинских царина на српску робу, што Београд види као кључни услов за наставка дијалога са Приштином. Скот додуше, сасвим исправном, каже да осим царина има ту још препрека, али их није обелоданио. Да ли је мислио на формирање Заједнице српских општина? Тешко. То као препреку никада није видео, иако су се и Приштина и ЕУ као посредник у дијалогу давно обавезали на то.

„Сједињене Државе су од почетка биле веома јасне у ставу да царине нису од помоћи и да представљају препреку враћању преговорима и да их треба укинути“, каже Скот. Али, увек има оно али.

Амерички амбасадор је „погрешним приступом“ оценио констатацију председника Србије Александра Вучића да Ангела Меркел и Емануел Макрон нису могли да убеде Приштину да укине царине, јер Приштина ужива заштиту неког ко је јачи.

„Покушај да се одговорност за немогућност постизања договора пребаци на Берлин, Париз, Москву, Брисел, Вашингтон или Пекинг није, што се мене тиче, одговарајући приступ“, рече Скот и објасни нам да српске власти имају тешкоће у препознавању чињенице да постоји независна влада Косова која ради оно за шта мисли да је у интересу Косова.

Да ли је то Скот хтео да нам отвори очи како је Косово толико ојачало да му не могу ништа све силе овога света, од Вашингтона, до Пекинга?

„Чак иако Косово има веома тесне везе са САД, ми не контролишемо шта Косово ради. То чини његово демократски изабрано руководство“, тврди Скот. Да није тужно било би смешно, али вероватно му и није била намера да некога увери у то у шта нико не верује.

„Да ли је то лицемерно? Јесте. Да ли смо на то навикли? Јесмо. Господин Скот је више пута дао сличне изјаве, а оно што је дрско и безобразно је то да он као амбасадор у Београду непрестано понавља српским властима да треба да прихвате да је Косово независно, што није његов посао“, објашњава за Спутњик аналитичарка Јелена Вукоичић.

Она то сматра недипломатским речником и да Американци нису толико моћни колико јесу давно би, истиче, њихов амбасадор овде постао персона нон грата.

Све то има везе само са голом силом коју САД спроводе широм света, а мале и слабе земље попут Србије морају да трпе, наглашава она за Спутњик.

„Ставити у исту реченицу лажну државу Косово и борбу против криминала звучи крајње лицемерно, јер се на челу те државе налазе окорели криминалци и масовне убице, који би у свакој нормалној држави били иза решетака на доживотној робији. Међутим, с обзиром на то да су они савезници Вашингтона они су демократски изабрани лидери“, била је без длаке на језику Вукоичићева.

Она напомиње да управо на Косову цветају све врсте криминала који је тамо једина и врло успешна „привредна грана“ и подсећа да албанска мафија која оперише на Косову држи 80 одсто тржишта хероина у Западној Европи, да су преузели тржиште проституције и да су главни трговци људским органима. И Албанија као држава је највећи произвођач и извозник марихуане у свету. И тим новцем се у највећој мери финансирана независност Косова.

Тешко, међутим, да је Скот на то мислио када је оценио да би све земље у региону, а за САД Косово је држава, требало да одговоре на проблем корупције и криминала. Замерио је на одговору Србије, а не на то како је изгледала акција РОСУ.

А она је, напомиње Вукоичићева, подсећала на ратно стање. Они су људе хватали, пребијали под пуном ратном опремом, што не може да се доведе у везу за неком акцијом хапшења људи оптужених за криминал и корупцију.

„То је апсолутно била акција у циљу застрашивања, претње, напада на српски народ на северу Косова и Метохије и слања поруке Београду да уколико не буде кооперативан Срби који живе на КиМ у неком тренутку могу да прођу онако као што су прошли 2004. године“, истиче саговорница Спутњика.

Зато је лицемерно спочитавање Србији што је подигла борбену готовост војске у тренутку када Албанци тероришу српски народ, наглашава она, али и додаје да је то нешто што можемо да очекујемо од Американаца.

„А најапсурдније у читавом интервјуу је свакако то инсистирање на слободној вољи албанских политичара у Приштини да креирају своју политику и на томе да западне државе немају утицаја на њих. То је заиста смешно. Сам Рамуш Харадинај је више пута истакао да он нема никакву политику, него да је воде САД. И он и други лидери такозване ОВК су људи који су ушли у политику директно из терористичке организације и сасвим сигурно нису професионални политичари и сасвим сигурно нису донели ниједну политичку одлуку у животу, нити креирају политику Косова. То за њих ради Запад“, недвосмислена је Вукоичићева.

Међутим, све је то, како она каже, у складу са америчком политиком и њиховим дипломатским речником.

Американцима су увек пуна уста демократије и људских права и под плаштом демократије и људских права директно или индиректно побили су милионе људи широм света и организовали на десетине обојених револуција како би остварили свој геостратешки интерес, закључује саговорница Спутњика.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!