Прочитај ми чланак

Шкоро: Изабрао сам прави пут, Понош да је Свети Сава – нема никакву шансу

0

Председнички кандидат Срђан Шкоро рекао је у емисији 360 степени да је добро поступио што је објавио председничку кандидатуру и да му сва дешавања у коалицијама и свађе дају за право да је изабрао прави пут. "Никога не дирам, бавим се кампањом, битно ми је да људи знају да сам био и да су ме видели и чули, то је најбоља кампања коју могу да изведем као кандидат. Како живим - тако живи 90 одсто становништва, све проблеме који имам ја, има и 90 одсто грађана, други који се кандидују немају те проблеме", каже он. Додаје да није желео да разговара са Вуком Јеремићем и Драганом Ђиласом и да није желео да буде страначки кандидат јер, како је рекао, те странке и ти људи оптерећују сваког кандидата. "Здравко Понош да је Свети Сава да тим оптерећењем нема никакву шансу, имате терет, људе који су омрзнути у јавности, кад видите ту листу, кажете он је Ђиласов председник", казао је Срђан Шкоро и додао да ће, уколико неко други од опозиционих кандидата уђе у други круг избора, подржати тог кандидата и позвати све који су гласали за њега. "Исто тако мислим да имам огромне шансе у трци, на терену ствари изгледају другачије од онога у медијима и истраживањима. По цео дан сам на терену. сваки мој дан је напоран, не жалим се. Желим да видим, да осетим, мислим да нудим нешто на шта би људи морали да обрате пажњу", оцењује он.

Сматра да нешто није у реду у опозицији, да грађани то виде и додаје да је Понош у истраживањима стајао најгоре.

„Мислите да ће делови Демократске странке искрено да подрже Владату Јанковића? Неће. Сукоби са Демократском странком су били стравични када је Владета био члан ДСС. Ти људи морају некога уједињују, а они разједињују, може тако да се назове – уједињена Србија разједињене опозиције. Та прича, можете да имате истраживања али морате да одиграте утакмицу, како је могуће да не избаците никог новог, него идете и скупљате људе, могли сте да направите председничког кандидата и пре четири године и да сада буде могући победник у првом кругу“, каже Шкоро.

Осврнуо се и на финансирање кампање и каже да је то несумњиво скуп спорт, али да када би тако размишљао – не бих излазио ни на улицу.

„Ја излазим да покушам да може и другачије. То што држава даје средства, то је довољно за кампању без билборба, без сала, без хала, аутомобила, све то може на прави начин ако сиђете близу народу – да пропозању да сте ви та особа. Наравно да је тешко, наравно да људи зазиру, да имају страх, јер њихов новац и позиција могу да буду доведени у питање због подршке“, рекао је и додао да очекује крађу избора.

„Овде су избори покрадени, референдум који се десио је исто покраден, биће украјања“, додао је.

Рекао је да се вратио са Косова где су, како каже, људи лепо реаговали на њега.

„Неко ме препознаје, неко не, али то је најмање важно, пожелео сам да одем. Био би ред да оду сви, мислим да Куртију одговара да Вучић остане што дуже на власти, резервоар гласова на Косову иде у правцу Александра Вучића, не очекујем тамо гласове, већ да ме људи виде и чују. Имам намеру да одем још који пут, оставило је тужан осећај и бригу да смо заборавили народ тамо. Исељавају се сви, по тим људима видите да је то велика и тешка брига. Када одете у Грачаницу, питате се како смо ми то дозволили, како смо дозволили градњу око Грачанице која квари њену вредност, идући тамо сам се сетио песника Милана Ракића који је био конзул 1905. године и када су се Албанци обрачунавали са Србима, био је депресиван и мислио је да не постоји шанса да се нешто поправи“, рекао је Шкоро и додао да ће се тај простор испразнити.

„Верујем да Косово овако какво је не може да буде независна држава. Наша власт гура Косово ка Албанији, има начина како да Косово са Србијом постане чланица Европске уније, мислим да би могло да дође до тога“, казао је он.

Поводом посета Мирослава Лајчака и Габријела Ескобара Приштини и Београду и јасним порукама ЕУ и САД које су донели, Шкоро се пита што стално долазе ако је проблем решен.

„Они (Косово) чак и физички и географски до Европе морају да иду преко Србије. Србија је та која испуњава и даје све, што се у пристојним земљама не ради, Александар Вучић је све осим столице у УН већ препустио косовским властима. Одрастају генерације, изненадио сам се колико Албанци добро говоре српски. Ми се споразумевамо, ако моземо хајде дијалог да спустимо прво ту, како целу причу да поправимо“, рекао је.

Каже да у кампањи неће ићи на телевизију Пинк.

„Он се понаша као је то њихова приватна прћија и поставља стандарде, заборављајући да постоје неки закони и на приватним телевизијама. Разумео сам да они који не желе да се појаве, моћи ће да пошаљу материјал, направићу прилог и било би занимљиво да то иде на Пинку, да људи виде која су дејства те телевизије“, казао је Шкоро.

Он је казао да Александар Вучић има проблем са новинарима јер вуче комплекс пошто није могао да буде новинар.

„Невероватан однос према медијима, жели да их уништи, радио је то ’99, сада је добио већа овлашћења да то чини. Ја ћу се трудити да то не радим, да не отварам путеве и фабрике, ја бих се бавио угроженим људима, радницима из Јуре, ишао бих код људи који доживљавају неправде. Хоћу да направимо да људи имају где да живе, разбацују се милијарде на нешто што нема смисла и потреба. Председник мора да ‘уђе’ у закон, ако грађани то буду разумели, а не ово ‘дајем ти 100 евра’, од тога се јежим“, каже гост.

Шкоро је одговорио и на питања где се он налази на скали лево-центар-десно и шта мисли да је будућност Србије, сарадња са Русијом или пут у ЕУ.

„Ја сам класичан центар, са јасним обрисима десно и препознатљиво лево. Не видим нас у савезу са Русијом и Белорусијом, тај смо савез већ имали. Србију видим као стабилну европску земљу, имамо простора да порадимо на томе. Србија је мултиетничка, проблем је што то нико не истиче, већ се спомиње само када дође до проблема“, рекао је Шкоро.