Прочитај ми чланак

СКОПЉЕ, ПАЉЕЊЕ ГРЧКЕ ЗАСТАВЕ; „Није Македонија дала предлоге“

0

Скопље -- Неколико хиљада људи окупило се у Скопљу да би протестовали против промене имена Македоније, јавили су македонски медији.

Како преноси македонски лист „Вечер“, упркос лошим временским приликама, на протесту се окупило више од 10.000 људи.

© AFP 2017/ DIMITAR DILKOFF

Агенција МИА јавила је да је протест организовало удружење „За заједничку Македонију“ са циљем, како је наведено, „одбране имена државе и идентитета нације“.

Демонстранти су се најпре окупили испред мисије Европске уније у Скопљу, да би одатле кренули ка здању македонског парламента. Због протеста је блокиран саобраћај у центру Скопља.

Опозициона ВМРО-ДПМНЕ оградила се од протеста, односно поручила да она није организатор скупа, наводи МИА.

Учесници протеста махали су македонским заставама и носили транспаренте са натписима „Зауставите грчки расизам“ и „Стоп преговорима“, јавио је Ројтерс.

Током протеста запаљена је и грчка застава, наводи ова агенција.

Македонска влада саопштила је у међувремену да је посредник УН Метју Нимиц предложио четири опције за име те државе и да то није предложила Македонија.

Влада у Скопљу је саопштила да премијер Зоран Заев није рекао да је Македонија изнела четири предлога за решавање спора око имена са Грчком, како је то раније пренела агенција Ројтерс.

Македонска влада у саопштењу наводи да је нетачна интерпретација Ројтерса, према којој је Заев рекао да је „Македонија изнела четири опције за решење“ спора око имена са Грчком, преноси МИА.

Британска агенција пренела је раније да јој је Заев у Лондону рекао да су „предлози Република Северна Македонија, Република Горња Македонија, Република Вардарска Македонија и Република Македонија (Скопље)“.

„Јавност у Македонији и широм света зна да је те предлоге представио Метју Нимиц, специјални изасланик УН за преговоре о имену. То значи да ти предлози постоје, као што је рекао Заев, али њих није предложила Македонија“, саопштила је влада у Скопљу.

Македонска влада демантује и да је премијера Заева за Ројтерс казао да је „Република Македонија спремна да начини мале измене устава у вези са именом“.

Уместо тога, наводи се у саопштењу владе, преноси МИА, „Заев је за Ројтерс рекао да је Македонија спремна да учини промену имена, али да она неће бити велика, јер је то веома тешко питање“.

Влада у саопштењу цитира да је Заев за Ројтерс казао да „питање које остаје јесте да ли постоји права потреба за изменама устава“, нешто што је Грчка такође тражила протеклих месеци.