Прочитај ми чланак

Скандалозно саопштење ДПС-а: Правимо владу, међународна заједница да ћути

0

Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића саопштила је данас да је спремна за постизборне разговоре са потенцијалним партнерима о формирању нове власти и позвала међународну заједницу да ћути као што је то чинила и до сада кад је реч о мешању суседне државе и Цркве у изборни процес у Црној Гори.

То је саопштено након синоћ одржане седнице страначког Председништва, којом је председавао Ђукановић, а на којој су анализирани резултати парламентарних избора одржаних 30. августа.

Наводе да су остварени изборни резултати ДПС „испод очекивања“, али да је та странка, ипак, „појединачни победник“ протеклих избора.

„Такав резултат је утолико значајнији, јер је остварен у условима пандемије ковида 19 и њених последица, незабележене пропагандне кампање из суседства и њених лидера, и отвореног учешћа Српске православне цркве што је незабележено у изборним процесима у модерној Европи, што, нажалост није наишло на осуду међународне заједнице“, наводи ДПС.

Поручују да их изборни резултат није поколебао у одлучности да се на политичком терену и политичким средствима боре за одбрану својих стратешких циљева.

Процес конституисања нове парламентарне и извршне власти, кажу, наставиће разговорима партија и коалиција који треба да резултирају договором оних чији су програмски циљеви најсличнији, како би обезбедили парламентарну већину за формирање владе.

ДПС је, истичу, спремна за постизборне разговоре са потенцијалним партнерима, пре свега партијама са којима је и до сада конституисала парламентарну већину.

„Имајући у виду опасност која се надвила над Црном Гором, ДПС ће свој партијски интерес у највећој могућој мери подредити општем интересу свих патриотских снага да се сачува самосталност Црне Горе, наш идентитет, наш евроатлантски пут, вредност антифашизма и наш међунационални суживот“, наводи Ђукановићева партија.
Поручују и да ДПС нема о чему да разговара са онима који су на овим изборима, како наводе, „помешали веру и политику“, који Црну Гору „враћају у прошлост и трују великосрпским национализмом у коме нема места ни за црногорску државу, ни за црногорско име“.

Упозоравају да је велика одговорност на онима који су у ситуацији да пресудно утичу на даљи ток политичких догађаја у Црној Гори.

„Од њихове одлуке не зависи судбина ни једне партије, нити било ког политичара. Од њихове одлуке зависи судбина Црне Горе“, наводи се у саопштењу.
Од међународне заједнице, истичу, очекују да, како кажу, остане доследна и да ћути, као што је то чинила осам месеци на, „беспризорно мешање друге државе у изборе у Црној Гори и на незабележен утицај цркве на политику“.

Међународна заједница, истичу, треба да препусти да ову одлуку донесу црногорски политички субјекти.

„Црна Гора неће дозволити да јој се након једног века понови историја, у којој је једном била монета за поткусуривање кључних земаља и њихових интереса на Балкану“, наводи се у саопштењу и додаје да ће седница ГО ДПС бити одржана у петак 4. септембра, преноси Танјуг.