Прочитај ми чланак

Скандалозно: Како се у Србији перу паре и финансира руска опозиција!

0

У Београду је у досадашњем периоду деловало више фантомских фирми посредством којих су кроз незаконите и лукративне пословне активности, прани огромни новчани износи ради прикривеног финансирања руске опозиције у циљу рушења власти руског председника Владимира Путина.

У те прљаве послове укључено је више домаћих и страних држављана, које су на основу „добити“ од наводних програмерских послова и електронског клађења, куповали велику количину криптовалута, које су касније конвертовали и са готовим новцем финансирали руске опозиционаре. Као фирме са подручја Београда које су предњачиле у томе, регистроване су „Citrus Systems“ (МБ 21378402 и ПИБ 110711127) на адреси Булевар Михаила Пупина бр. 115, у формалном власништву Лилијане Бодвуј, из Ивано-Франкијевске области, Западна Украјина. Интересантно је да је ова фирма своје шпекулативне операције изводила и на подручју Јужне Америке.

Само у Србији преко ове фантом фирме уновчаване су криптовалуте на месечном износу од 100.000 евра посредством банке „Alta Pay“, која је у власништву Давора Мацуре из Ријеке. Такође, важну улогу у оквиру ове фантом фирме имају још два страна држављана Алексеј Шамонтев из Хабаровска и Евгениј Бовдуј из Омска, који су у Русији познати по антипутиновском политичком активизму. Београдске фирме које су у ланцу прања пара са наведеном фирмом „Citrus Systems“, а тренутно су циљано гурнуте у процес ликвидације су „Bofus Partners“ (МБ 21390704 и ПИБ 110821027) и „Nemaro Partnership“ (МБ 21383112 и ПИБ 110754927), обе на адреси Таковска 16 у Београду.

Законски заступник и главни организатор посла ових фантомских фирми са српске стране је Марија Бељић из Београда, која је прљаве финансијске операције у досадашњем периоду спроводила са два држављанина Шведске Диом Мокрани и Александром Воробијевим.

Обе фантом фирме су основане преко Марка Јабланова из Београда. Интересантно је да се Марија Бељић, позната као међународни експерт за прање новца посредством система криптовалута и фиктивног електронског клађења, налази у ванбрачној заједници са политичким аналитичарем Зораном Милосављевићем, са којим има дете. Милосављевић је близак обавештајним структурама САД и такође је, као и Марија, сувласник више фирми од којих је најдоминантнија „Snap Int“ на адреси Грчића Миленка бр. 4б у Београду. Иначе, Милосављевић је близак сарадник више лица из криминогене средине, а посебно блиску сарадњу остварује са Милованом Шћекићем зв. Доктор, Гораном Соковићем, Божидаром Филиповићем зв. Бошко Црногорац и Андријом Драшковићем.

Важно је нагласити да део новца који је стечен на овакав финансијско-криминалан начин наведена лица су у досадашњем периоду улагала у куповину луксузних некретнина на подручју Београда, као резултат договора са руским опозиционарима, за добијену „провизију“. Да ли су ова лица свесна колику штету наносе Републици Србији и њеним грађанима, због личне похлепе, јер рат у Украјини ће се пре или касније завршити, али ће овакве криминалне активности сигурно остати тема у српско-руским међудржавним односима, преноси Глас Јавности.