Прочитај ми чланак

СКАНДАЛОЗАН ПОСТУПАК Џуџо раскомадао Србију

0

Потпредседник Бошњачког националног већа Есад Џуџо честитао је јуче Дан Санџака уз фотографију раскомадане Србије, коју је поставио на свој Фејсбук профил.

b

Потпредседник Бошњачког националног већа Есад Џуџо честитао је јуче Дан Санџака уз фотографију раскомадане Србије, коју је поставио на свој Фејсбук профил.

– Свим Бошњакињама и Бошњацима и другим грађанима Санџака сретан национални благдан – написао је Џуџо уз скандалозну фотографију карте Србије на којој су јасно издвојни Санџак, Војводина, Косово и Краљевина Србија као посебне целине. Џуџо је постао познат након што је 2014. променио своје презиме из Џуџевић у Џуџо, желећи да укаже на историјску чињеницу да је, како је тада објаснио, многим бошњачким породицама без њиховог пристанка и знања додавањем „ић” и „вић” на презимена учињена неправда. Испод фотографије је додао и коментар:

– Када сам 2004. предложио да се 20. новембар обележава као Дан Санџака, многи Бошњаци су се тада противили, као – то је комунистички датум и томе слично. Показало се исправним, као и много шта касније – озакоњење бошњачке заставе, химне, благдана и националних награда и напокон остварење целокупне наставе на босанском језику – данас сва та знамења и национална права изграђују и, заправо, обнављају бошњачки систем вредности и препознатљиви културни код на Балкану. Сретан сам – написао је он.

Стручњак за безбедност Дарко Трифуновић за „Ало!“ каже да се овакав један гест уопште не треба игнорисати, с обзиром на осетљиву ситуацију у Санџаку, као и да би Џуџо морао сносити одређене консеквенце.

– У свакој демократској земљи да је то неко урадио, он би морао да одговара за најтежа кривична дела, а то су кривична дела против уставног уређења, али у Србији то, изгледа, може. Он је потпуни маргиналац, али Сулејман Угљанин, који стоји иза њега, озбиљан је лик, он сада покушава да скрене пажњу на себе у ситуацији када имате отворен сукоб Зукорлића и Љајића. Дакле, трећа страна покушава да поентира, да дође до оних гласача не само из Санџака него и оних који су у дијаспори. Те идеје које они сада пласирају нису нове, старе су као и Санџак дивизија.

Није џабе формирана, у њеном стварању учествовао је и јерусалимски муфтија, десна рука Адолфа Хитлера. Према томе, те фашистичке идеје које се пласирају кроз независан Санџак су идеје које нас подсећају на 500 година ропства и геноцид који је починила турска империја на овим просторима. Једна таква иницијатива мора бити схваћена озбиљно и као безбедносна претња – наводи он.