Прочитај ми чланак

Скандал због Вучића и СНС: Народе, срећно вам ново задужење од 207 милиона евра

0

Потпредсеник Народне странке и народни посланик, Мирослав Алексић на данашњој конференцији за новинаре представио је ново задужење од укупно 270 милиона евра које ће грађани и Република Србија морати да исплаћују у наредним годинама.

– Предвиђено је ново задужење од укупно 207 милиона буџета Републике Србије и грађана. Када се нека држава задужује као што то чини Република Србије, онда нема говора о никаквом економском напретку. Годинама слушамо приче о економским реформама, суфициту и расту, али то све падне у воду када упоредите поратке на крају 2019. и 2018. године. Износ јавног дуга Републике Србије је 24,5 милијарде евра у овом тренутку дугује буџет Републике Србије, односно грађани. Пре године дана износио је 23,3 милијарде евра, дакле за годину дана ова власт је подигла јавни дуг за 1,2 милијарде евра. Јавни дуг је у овом тренутку 53 посто БДП-а – рекао је потпредседник Народне странке, додавши да су то подаци из Републичког завода за статистику и Управе за јавни дуг.

„Данас ће бити разматрано повећање дуга за још 200 милиона евра. Грађани, срећно вам ново задужење за 207 милиона евра“, казао је Алексић.

– Данас је у Србији добро само онима који су на власти и тајкунима који су блиски режиму. Добро им је јер институција тендера не постоји у Србији, јер се данас граде стадиони за које се издваја по 250 милиона евра, фонтане, јарболи, граде се ауто-путеви дупло скупљи него у неким нормалним временима. На пример, за Моравски коридор предвиђено је уместо 500 милиона 900 милиона евра – рекао је он.

Алексић је повукао паралелу између живота људи на власти и оних који живе на ивици сиромаштва.

– У Србији данас живи 1,8 милиона становника који су на ивици апсолутног сиромаштва. Сваки четврти је на ивици сиромаштва. То је слика данашње Србије. Пољопривредни произвођачи у Србији плаћају нафту 160 и 165 динара, пре осам година, нафта је била 110 и 115 динара. Паралелно са тиме, цена млека је била 30 динара за мале пољопривредне произвођаче, данас је 25 динара, цена малина је 2011. била 200 динара, а данас је од 80-120 динара, цена пшенице је била 28 динара, а данас 15 динара, цена кукурузуа је била 24 динара, данас 16. То је политика узимања новца из џепова грађана и онда трошење на бесмислене пројекте. Граде Београд на води, некакве куле, а грађани беже из земље, јер не могу да саставе крај са крајем – рекао је потпредседник Народне странке.

„Јасно је да Србија и даље наставља политику задуживања која ће на крају резултирати потпуним економским крахом. Ако нека земља економски напредује, логично је и да се раздужује. То говори какво је стање у државној каси“, истакао је он.

– Када се говори о просечној плати од 500 евра, на основу информација Завода за статистику, медијална плата у Републике Србије, а то је плата коју прими 50 процената грађан Србије, износи до 360 евра. То је данас ситуација живота у овој земљи. Ова власт је за осам година показала и шта зна и шта уме. Поред тога што је економски разорила ову земљу, разорила је и институције ове државе, погазила законе – напоменуо је он.

Такође, Алексић је на овој конференцији позвао грађане на бојкот предстојећих избора.

– Позивам све грађане у бојкот за Србију, да не учествују на изборима који ће бити заказани за 26 април. То су лажни избори који ће продужити осмогодишњу лаж Александра Вучића. Сви заједно морамо да се изборимо за фер и слободне изоре. Тек онда биће грађанима јасно да су свих ових година живели у једној представи и били манипулисани и лагани. Сви они који су гласали за СНС надајући се бољем животу, могу да виде данас како живе. Сигуран сам да је много више оних који су дубоко разочарани јер су схватили да свих ових година манипулисани и да живе у заробљеној држави – закључио је Мирослав Алексић.