Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ Иван Костић: Дачић одбио да тражи да КиМ буде тема на седници УН

0

Ивица Дачић је на јучерашњој онлајн седници Савета безбедности УН имао шансу да као човек заврши свој министарски мандат и нешто конкретно уради за Србију и Србе који живе на Косову и Метохији. Он је међутим одабрао да не говори о правима које Србија има на основу правно обавезујуће Резолуције 1244, да се не би замерио својим политичким партнерима са којима је 2013. године заједно потписао противуставни Бриселски споразум.

Српски покрет Двери је пре две недеље доставио захтев министру спољних послова Ивици Дачићу да на седници Савета безбедности УН, која је посвећена Косову и Метохији и где се расправљало о шестомесечном извештају УНМИК-а, постави питање одговорности међународних цивилних и војних представника под надлежношћу УН, који се недовољно брину за безбедност грађана српске националности. Без обзира што је Ивица Дачић тада одговорио представницима Двери и српској јавности да ће на седници Савета безбедности 21. октобра одбранити „националне и државне интересе“ он ништа од тога није урадио.

Представници Владе Републике Србије по своме вишегодишњем обичају ни у једној међународној институцији не смеју да спомену Резолуцију 1244 која је уз Устав Србије једини гарант целовитости Србије и безбедности Срба на Косову и Метохији.

На јуче одржаној онлајн седници Савета безбедности УН одлазећи министар спољних послова Ивица Дачић уопште није говорио о правима Србије која произилазе из Резолуције 1244. Без обзира што је наводио инциденте на српском децом који су се десили почетком октобра, он ни једном речју није споменуо да Србија има право да пошаље своје припаднике безбедности да чувају наш народ и наше светиње, када их већ не штите УНМИК, ЕУЛЕКС и КФОР, истиче за „Србин инфо“ Иван Костић, потпредседник српског покрета Двери.

– Одлазећи министар спољних послова је по обичају говорио о томе како Приштина не испуњава обавезе из Бриселског споразума када је у питању формирање Заједнице српских општина, иако се зна да ЗСО не гарантује никаква права Србима, јер то то форма која произилази из закона лажне „државе Косово“.

Политика коју актуелна власт спроводи по питању Косова и Метохије се показала апсолутно неефикасна, и зато је неопходно да се преговори Београда и Приштине из Брисела поново врате под окриље Уједињених нација и уз обавезно учешће представника Руске Федерације. Такође, овом приликом желимо да се захвалимо представницима Русије у УН који су и овога пута нагласили важност поштовања Резолуције 1244 – истакао је Костић.