Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ Амбасадор Израела: Срећан сам, Србија је прагматична што признајемо Косово

0

Амбасадор Израела Јахел Вилан изјавио је да очекује и "заиста верује" да ће Вашингтонски споразум између САД и Србије бити у потпуности "материјализован" и да ће Србија преместити амбасаду у Јерусалим и ставити Хезболах на листу терористичких организација.

Вилан је за данашњи број листа „Данас“ истакао да уверења о томе да ће Србија испунити потписано „управо и чује од сваког званичника кога сретне“ и нагласио да се амбасаде налазе у главним градовима сваке земље.

Заиста верујем да ће Вашингтонски споразум између САД и Србије бити у потпуности материјализован и да ће Србија преместити амбасаду у Јерусалим и ставити Хезболах на листу терористичких организација

Упитан да ли је његова изјава да је Израел званично признао Косово 4. септембра утицала на српско-израелске односе, Вилан је рекао да сматра да су билатерални односи „дугорочно довољно јаки и засновани на много дубљим темељима од пуких интереса“.

Вилан је додао и да је „срећан што сведочи прагматичном приступу“ Владе Србије по том питању.

Упитан да оцени противљење Европске уније о идеји премештања амбасаде Србије у Јерусалим, Вилан је рекао да за Израел „не постоји ништа природније од геста пријатељске земље да своју амбасаду лоцира тамо где би свака амбасада и требало да буде, у престоници државе домаћина“.

Вилан је рекао да позиција ЕУ за Израел није „ништа ново“ и истакао да мисли да је то „жалосно, као и многи други застарели концепти“.

Он је напоменуо да се, „ако би требало да предвиди“, не планира отварање амбасаде Израела у Приштини „у скорије време“ и додао да је то „више питање буџета него политике“.