Прочитај ми чланак

ШИЗОФРЕНО Кон: Ово ће трајати још дуго, сада људи да се вакцинишу – не би вредело

0

Епидемиолог и најомраженија особа у Србији, др Предраг Кон прокоментарисао је појаву стелт омикрон соја коронавируса коју је попут врача предвидео само дан раније него што је регистрован у Србији али се осврнуо и на ковид пропуснице као и на Новака Ђоковића.

„То је подваријанта омикрон соја, мутације на спајк протеину који му омогућавају припајање на ћелије. Један и по пут се више преноси у односу на омикрон… У 60-ак земаља је откривен, али није још сој од посебног значаја. Не може нико да одговори колико ће утицати на ситуацију овде, али надамо се…“, казао је овај епидемиолог за ТВ Прва.

„Ми излазимо из максимума. Ова недеље ћемо имати мањи број заражених. Види се промена у структуру обољевања… Помера се на млађе и зато су битне школе. Следеће недеље ћемо имати продужени распуст (девет дана). То су три инкубације да се спречи ширење у том узрасту. Битно је да ако неко нешто планира, да избегава сусретање деце… То је ризик и он се увек освети“, додао је он.

Члан Кризног штаба такође се осврнуо на ковид пропуснице и навео да су и даље на снази и да се прати стање.

„Ми још увек имамо на снази ковид пропуснице, али треба схватити за омикрон нису значајне… Он заражава и оне који су заражени. Једину заштиту коју имамо је вакцина и не можемо да се поредимо са земљама које укидају мере. То је наша перспективна… То ћемо стално плаћати, јер људи не схватају да ће ово трајати још дуго и да је једини излаз вакцинација… Сада када би се вакцинисали у јеку не би стигли да формирају имунитет од вируса“, објаснио је Кон.

Коментаришући ситуацију у Данској где су укинуте меере, он је истакао „да ћемо живети исто као и они“.

Др Кон истиче да је јако важна одлука што је продужен распуст.

„Ових девет дана немојмо да прокоцкамо. Ово је много значајно… Требало би да озбиљније предузимамо мере, бар тих девет дана“, објаснио је Кон.

На питање да наводно сваљује кривицу на децу, овај епидемиолог је истакао да треба обратити пажњу у наредним данима и да ће се видети разлика

„Деца, посебно мања, и средњошколци, стално су у групи… То је експлодирало у том узрасту.. Зависи појединачно од деце“, навео је члан Кризног штаба и додао да је за обавезну вакцинацију, али не као што је то урађено у Аустрији.

„Код нас је речено да је то противуставно и остављено је као неразјашњена тема… Реално јесте, али није реално мислити да овога неће бити уопште“, објаснио је он.

Др Кон је говорио и ситуацији са српским тенисером Новаком Ђоковићем, коме није дозвољен улазак у Аустралију иако му је првобитно то одобрено. Такође се осврнуо и на став Ђоковића о вакцинацији.

„Жао ми је што нисам имао прилике да нисам разговарао са њим пре него што је формирао уверење… Заиста желим Ђоковићу све најбоље… Није баш у духу међународног здравственог правилника што га нису пустили, али то не значи да немају праву… Највише бих волео да игра тенис, посебно што долазе велики турнир… Поштујем шта он мисли… Одлучили смо да је то добровољна вакцинација и не разумем како би могао да буде јавна здравствена опасност… Увек је доминантно да се промет људи и робе не задржава…“, навео је Кон за ТВ Прва.