Прочитај ми чланак

СИТУАЦИЈА НА ИВИЦИ РАТА Одмазда Шиптара над Србима због тешког дебакла у Интерполу

0

Албанци имају план да оптуже Србе на северу КиМ за тероризам, те да их на тај начин очисте са територије.

Само дан после дебакла Приштине у Интерполу више од 25 оклопних возила и џипова РОСУ и око 100 припадника ове специјалне јединице упало је на север. Под лажном оптужбом да имају везе са убиством Оливера Ивановића, Албанци су кренули у лов на Србе. Главна мета албанских специјалаца био је Жељко Бојић, командир оперативе КПС региона Север. Да је Бојић мета Приштине, још у мају је упозоравао Александар Вучић, председник Србије.

У акцији која је изведена јуче ујутру хапшења нису изостала, те су приведени Раде Басара, припадник КПС који је истраживао убиство Ивановића, као и Василије Бојић, син командира КПС.

Државни врх Србије због најновије провокације Приштине има непрекидне консултације, а о акцији на северу Косова су већ обавештени Брисел, Вашингтон, Москва и Пекинг.

Играње са миром

Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, истакао је да РОСУ желели да ухапси шефа оперативе КПС Жељка Бојића, али да су одвели његовог сина Василија Бојића. Намера Приштине је, према његовим речима, очигледна, желе да окриве Србе за убиство Оливера Ивановића.

– Више од 100 припадника специјалне јединице РОСУ, наоружаних до зуба, упали су јутрос у 5.45 на север КиМ. У град су ушли са 25 возила, док је око 40 возила било на улазу у град. То је део сценарија да се Срби криминализују, застраше, да се под притисцима увежу са различитим злочинима који су се десили на подручју КиМ, укључујући и нека убиства – рекао је Ђурић.

Додаје да упад јединица РОСУ има везе са тим што је Приштина доживела пораз у Интерполу и да је реакција стигла за мање од 24 сата.

– Овај упад је играње са миром у јужној српској покрајини јер се зна да су припадници РОСУ састављени од бивших припадника ОВК. Србија је спремна да заштити свој народ на КиМ у случају да се покуша протеривање, убијање. Председник Александар Вучић је више пута говорио о томе, навео је Ђурић и подсетио да је Вучић 29. маја ове године, после тадашњег упада РОСУ на север, упозорио да се овако нешто спрема и да ће Жељко Бојић и српски полицијски регион бити мета Приштине.

Преметачина у стану Бојића

Косовска полиција саопштила је да је ухапшен полицајац у вези са убиством Оливера Ивановића, као и још један осумњичени код кога је пронађено оружје, а приликом насилног упада у стан Жељка Бојића, јединице РОСУ извршиле су преметачину, малтретирале његове комшије, ломиле врата и намештај.

Стално застрашивање

Директор полиције Владимир Ребић рекао је да је српска полиција још током ноћи имала сазнања да ће приштинске власти ући на север Космета, те истиче да је Београд спреман да реагује.

– Спремни смо да интервенишемо уколико би дошло до егзодуса српског народа, али смо уверени да међународна заједница то неће дозволити – рекао је Ребић.

Он акцију албанских специјалаца оцењује као застрашивање и негативну реакцију након четвртог по реду пораза у Интерполу.

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је акцију РОСУ као представу за јавност након дебакла у Интерполу и демонстрацију изразите моћи према припадницима КПС српске националности. Дрецун је рекао да је, према његовим сазнањима, један од ухапшених радио на истрагама према шефу оперативе и додао је да је могућ и напад у правцу Зубиног Потока.

– Ово је наставак политичке приче у вези са Српском листом и њеном маргинализацијом. Да јој се узму мандати и да се доделе Србима, које би приштинске власти желеле у институцијама. Приштина жели да изазове даљу дестабилизацију, иначе не би употребљавала толику силу. Београд треба да се понаша рационално и хладне главе – закључује Дрецун.

У мају ситуација била на ивици рата

Подсетимо, у мају ове године у северној Косовској Митровици око шест сати ујутру зачуле су се сирене за узбуну, када су јединице РОСУ упале на територију све четири српске општине, а тада је ухапшено 28 људи, од чега 19 полицајаца и девет грађана.

Том приликом Вучић је наредио пуну борбену готовост Војске, а сада специјалци наводно имају и налог тужилаштва да упадну у просторије Српске листе у „склопу борбе против тероризма“.

– Коначни циљ Приштине је хапшење команданта косовске полиције за север КиМ Жељка Бојића. Све што раде то је да злоупотребе нешто и покушају да од Србије направе кривца – упозорио је Вучић у мају и додао да Приштина упадом на север КиМ и хапшењем Срба приморава српске полицајце да буду „гори Албанци од Албанаца“, што, каже, они неће бити.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!