Прочитај ми чланак

СИРОТИЊО ЦРКНИ Месара председника општине Параћин дугује милионе за порез!

0

Док Србима отимају куће и станове због измишљених дугова, робовласници на буџету не плаћају готово ништа јер порез и остали намети у пракси важе само за "сиротињу" која их издржава.

Месарско трговинска радња “Кобасичко”, у власништву председника општине Параћин Владимира Милићевића, у блокади је за 2,4 милиона динара.

Foto: Printscreen

Према подацима који су јавно доступни на Порталу за е-регистрацију, види се да је ова предузетничка радња у блокади због дуга према Пореској управи, као и да јој је на наплату стигло извршење од приватног извршитеља.

На овом порталу може се пронаћи 17 решења које је донела Филијала Пореске управе у Јагодини, а по налогу Народне банке Србије, да се “Кобасичку” забрани располагање новчаним средствима због неисплаћенх дугова, преноси Данас.

Последње решење је од 26. октобра 2022. године.

Потврда о дуговању ове предузетничке радње јавно је доступна и на сајту Народне банке Србије, на коме се види да је рачун Месарско трговинске радње “Кобасичко” у блокади од 13. децембра 2021. године, значи скоро 11 месеци.

Ова предузетничка радња је у блокади била и два дана током 2020. и у неколико наврата 2021., а непрекидна блокада од децембра прошле године траје 316 дана.

Провером матичног броја радње на сајту Агенције за привредне регистре, лако је установити да њен власник заиста и јесте председник општине Параћин Владимир Милићевић.

Он је за пословођу радње у октобру 2020. године, месец дана после избора за место председника Општине, поставио свог оца Марка Милићевића, будући да по Закону о спречавању корупције јавни функционер, чија функција захтева рад са пуним радним временом, не може да обавља други посао или делатност.

Међутим, по речима Саше Пауновића, бившег председника општине Параћин, сада одборника у општинској Скупштини, који је први дошао до сазнања о дуговању Милићивићеве радње, постављање оца за пословођу не представља одустајање од обављања делатности.

– Питање је како је председник Општине и даље власник активне радње, док је на јавној функцији, јер предузетништво јесте друга делатност. Такође, пошто је реч о предузетнику, а не о предузећу, овај дуг представља лично оптерећење Милићевића. Дакле не може да оде у стечај као предузеће, већ одговара личном имовином и наплаћиваће се тако што ће се председнику Општине одбијати од плате, објашњава Пауновић.

Он додаје да је у овом тренутку дуг толики да уколико би му до краја мандата узимали целу плату, он не би био исплаћен.

– Овде се поставља питање достојности обављања јавне функције некога ко не плаћа порез држави, а затим и питање кредибилитета те особе која очигледно може да буде у рањивом положају и подложна корупцији, јер има огромна дуговања, која су већа од двогодишње плате председника Општине, каже Пауновић.

На несрећу Милићевића, ту није крај његовим проблемима.

Наиме, на последњој седници Скупштине општине шеф Одборничке групе “Сви за Параћин” Драган Митић изнео је податке, по којима Милићевићева радња дугује и 200.000 динара ЈП “Водовод” из Параћина.

Митић је на седници истакао да “Кобасичко” пуне четири године, од 2018. није платио ни динар за воду ЈП “Водовод” и да је он имао увид у картице плаћања овог предузећа.

Ове картице су објављене на Фејсбук станици одборничке групе “Сви за Параћин” и јавно су доступне.

У покушају да заташкају ова дуговања, ЈП “Водовод” је, по Митићевим речима, пре 15 дана отписао дуг Милићевићевој радњи, под изговором да је дуг застарео.

Међутим, будући да за предузетничке радње комунални дугови застаревају тек за 10 годинаВодовод је незаконито отписао дуг “Кобасичку”, па су после неколико дана сторнирали отпис дуга.

– Захваљујући иступу одборника “Сви за Параћин” руководство “Водовода”, суочено са могућношћу кривичне одговорности због незаконитог отписа дуга председнику општине, морало је да га сторнира и да склопи уговор о репрограмирању дуговања на период од 30 месеци. Дакле, воду коју није платио ни један, једини динар претходне четири године, сада ће отплаћивати наредне две, три године. То је безобразлук, оцењују одборници “Сви за Параћин”.

Они су дошли и до података да председник општине, поред воде, у претходне четири године није плаћао ни изношење смећа и да за то дугује око 80.000 динара.

Одборници у Параћину су једногласни у оцени да би Милићевић због дуговања према држави и параћинским јавним предузећима требало да поднесе оставку.

Данас је покушао да добије коментар од председника ооштине Параћин Владимира Милићевића, али се он није јављао на телефон и до објављивања овог текста није одговорио на поруке које смо му послали.