Прочитај ми чланак

ШИРЕЊЕ ПАНИКЕ ДрКон: Тресем се због Нове године, омикрон нам стиже за празнике

0

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон гостујући на ТВ Прва коментарисао је нови сој коронавируса и тренутну епидемиолошку ситуацију у Србији.

„Нови сој коронавируса омикрон је дошао у више од 60 земаља. У нашој земљи још увек нема потврђених случајева али то не значи да вирус није ту“, казао је Кон.

Како је навео, у Србији је број новозаражених знатно мањи, и да бројеви падају.„Ми очекујемо даљи пад. Јуче је забележено мање од 1.000 новозаражених, неће бити тако малих бројева, али можемо очекивати око 1.500 дневно оболелих. Ситуација је далеко од повољне, али оно што је битно да је тренд побољшање, то је добро“, рекао је епидемиолог.

Осврнуо се на број новооболелих у школама, рекавши да је јако битно што се ситуација стабилизовала и да број новозаражених у школама мирује.

Кон је нагласио да је битно да се схвати да је јако мало времена прошло од појаве новог соја, и да је још увек рано да се говори о карактеристикама омикрона.

„Ова варијанта се лако преноси кроз све популације. Може се очекивати код деце. Још увек немамо јасне податке какав је ово сој, али је јасно да је ово блажа варијанта, што је добро“, нагласио је Предраг Кон.

Што се тиче вакцинације и њене ефикасности код омикрон соја, Кон је казао да трећа доза вакцине најбоље спречава нову варијанту вируса.

Спустила се ефективност вакцине. Прве две дозе су најбитније, али трећа доза је потребна, и зато још једном апелујем на све за примање треће дозе. У овој ситуацији, док чекамо нови сој, време је да се заштитимо.

Наводи да се очекује да ће се нова варијанта појавити у Србији око Нове године, када наши људи који не живе у Србији крену да долазе.

Каже да што се тиче нових мера, Кризни штаб није одступио.

„Тражимо ковид пропуснице 24 сата, показало се да је увођење ковид пропусница добро“, подвукао је Кон.

Епидемиолог и члан Кризног штаба наводи да ово још није крај.

„Људима мора да буде јасно, ово није крај“, нагласио је.

Што се тиче прославе Нове године, епидемиолог каже да се „тресе“.

„Тресемо се од забринутости због Нове године, врло сам скептичан. Нова година је огроман изазов. Сви волимо да попијемо, олабавимо пажњу и то је тренутак када вирус креће да се шири“., закључио је.