Прочитај ми чланак

ШИПТАРСКИ ТЕРОРИСТА У БЕОГРАДУ: Састанак са Скотом и тужитељком

0

Иљир Битићи, чија су тројица браће, Иљи, Агрон и Мехмет, убијени 1999. године у Србији, састао се у Београду са амбасародом САД Кајлом Скотом.

Заједно са америчким амбасадором, Битићи је потом разговарао и са тужитељком за ратне злочине Снежаном Јовановић о напретку истраге о убиству његове браће.

Сутра треба да се састане и са министарком правде Нелом Кубуровић, потврдио је Илир Битићи за Тањуг.

Мехмет, Агрон и Иљи Битићи су амерички држављани албанског порекла, који су се током сукоба на Косову и Метохији придружили Атлантској бригади Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Сумња се да их је убила српска полиција, а њихови посмртни остаци нађени су 2001. године при ексхумацији из масовне гробнице у Петровом Селу, недалеко од наставног центра за обуку антитерористицких јединица МУП Србије.

За њихово убиство није нико оптужен, а двојица полицајаца којима се судило због оптужби за противправно лишење слободе браће Битићи правоснажно су ослобођени 2013. године.

Амбасада САД је више пута тражила да се тај случај расветли наводећи као један од највиших приоритета у билатералним односима Србије и САД.