Прочитај ми чланак

СИНДИКАТ „СЛОГА”: Да се одмах пусте приведени Фантоми

0

Председништво Удружених синдиката Србије “Слога” захтева од Министарства унутрашњих послова и надлежног тужилаштва да се одмах пусте на слободу сви приведени током суботњег и недељног мирног грађанског протеста у Београду.

Посебно смо револтирани хапшењем наших чланова и високих функционера синдиката Миљана Чичића и Милана Миње Перната, због фабрикованог и монтираног медијског спина да су у згради РТС-а у фантомкама махали пред запосленима моторном тестером.

Не желећи да утичемо на рад надлежног Тужилаштва, скрећемо им пажњу да се пре било какве одлуке упознају ко су “фантоми”, јер они нису хулигани како се представљају јавности. Они су Покрет уједињених фантома или ПУФ! – парадигма настала као одговор на криминално рушење објеката од стране маскираних лица у Савамали, чији идентитет још увек није откривен.

Покрет уједињених фантома су афирмисани музички и песнички уметници који су на суботњем протесту „Један од пет милиона” изводили још један у низу сатиричних перформанса са критичком темом бахатости београдске власти која због изградње гондоле на своју руку бесомучно сече дрвеће на Калемегдану.

Потпуно је легитимно и загарантовани по Уставу право сваког грађанина да кроз перформанс критички исмејава појединце, групе, државу или власт, јер сатира разобличава све друштвене аномалије.

Међутим, очигледно је да то за Србију не важи, јер поред свих врста слобода власт гуши и уметничке. Да будемо јаснији, хапшењем „фантома“ власт клизи у диктатуру, а Миљана и Милана сврстава у ред великана попут великог Нушића који је за живота робијао због афористичне песме о „Два раба“ одлуком тадашњег диктатора краља Милана Обреновића.

Удружени синдикати Србије “Слога” ће својим члановима обезбедити правну и сваку другу заштиту, а због хапшења и прогањања као синдикалних активиста алармирати Међународну организацију рада, Светску федерацију синдиката, као и пријатеље из Савета Европе, како би се овај случај интернационализовао.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!