Прочитај ми чланак

Син нападача на Тадића, а помоћник министра спољних послова

0

Владимир Марић, син човека који је напао Бориса Тадића, бивши амбасадор Србије у Индији и досадашњи в.д. помоћника Николе Селаковића, министра спољних послова за билатералну сарадњу, сада је званично постављен на ту функцију у истом сектору, на пет година.

Марић је био шеф кабинета министра спољних послова Ивана Мркића, а затим је 2014. постављен за амбасадора Србије у Индији. Он је, иначе, син Драгана Марића који је изазвао вишечасовну драму маја 2009, кад је с бомбом ушетао у Председништво и од тадашњег председника Србије Бориса Тадића тражио да му пред Трговинским судом обезбеди поравнање с „Јатом“.

Драган Марић је осуђен на две године и месец дана, а из затвора је изашао средином 2011. године. Овај велики бизнисмен деведесетих, тврдио је да га је компанија „Јат“ преварила приликом трансфера више милиона долара на рачун у Ирану, са којег је требало да обавља различите трансакције. Убрзо га је тужио „Јат“ и тражио да врати паре, које Марић, како тврди, никад није добио, након чега је и он тужио ту компанију.

Владимир Марић познат је, осим по томе ко му је отац, и по томе што је напустио Индију и држављане Србије који су у овој земљи били заробљени због пандемије коронавируса.

Vladimir Marić 2014. postavljen za ambasadora u Indiji FOTO: Printscreen/ Kurir

В.Марић 2014. постављен за амбасадора у Индији ФОТО: Принтскрин/ Курир

 

Неколико десетина држављана Србије који су се налазили у Индији и који ишчекивали помоћ државе, навели су у јулу 2020. да је дотадашњи амбасадор Владимир Марић напустио резиденцију у Њу Делхију. Објашњење које су, како су рекли, дан уочи лета, грађани добили од одлазећег тима јесте да им је истекао мандат.

Одговор шта ће бити са њима, нису добили ни тог дана, а ни касније, али је супруга амбасадора Јована Марић тада обавестила грађане преко Whatsapp групе да су она и њен супруг слетели у Београд.

Након престанка мандата амбасадора у Индији, Марић је у новембру 2020. године постављен за в.д. помоћника министра спољних послова за билатералну сарадњу са платом од 161.860 динара, да би сада био постављен на ову функцију на пет година.