Прочитај ми чланак

Син Брана Мићуновића позива на оружану побуну против Срба у ЦГ!

0

"Тада смо им дозволили да нам узму државу, државност и цркву, сад не смемо“, написао је Ђорђе Мићуновић

Због усвајања спорног Закона о слободи вероисповести, којим се директно удара на светиње СПЦ у Црној Гори, тензије се не смирују. Данима се широм земље одржавају протести, а синоћ је дошло до сукоба полиције и демонстраната.

Foto: Instagram/zoranamandic

Закон, који је потписао председник Црне Горе, Мило Ђукановић требало би да ступи на снагу 5. јануара 2020. године, само дан пре него што присталице Божићног устанка планирају окупљање на Цетињу.

Ђорђе Мићуновић (27), син црногорског бизнисмена Брана Мићуновића, позвао је народ да дође на „Комитски марш, 6. јануара на Цетињу“, пише портал „ИН4С“.

Он је позив објавио на свом Инстаграм налогу, и позвао Црногорце да дају подршку „свом народу, држави и цркви“.

– Отели су нам државу 1918, па 100 година касније покушавају опет. Тада смо им дозволили да нам узму државу, државност и цркву, сад не смијемо. Шестог јануара сви на Цетиње, то нам је дужност поготово вама Цетињани, изађите на улицу и дајте подршку свом народу, својој држави и својој цркви – написао је млађи Мићуновић.

ЦРНА ГОРА ЗАКОН ВЕРОИСПОВЕСТИ

На пост са Инстаграма одмах је реаговао председник „Праве Црне Горе“ Марко Милачић и младом Мићуновићу поручио да се Црна Гора већ брани.

– Ми овде бранимо Светог Петра Цетињског, ми овде бранимо Његоша и ми овде бранимо канонску Цркву. Овде се не обраћам теби, него твом оцу, такође Србину и свима у ДПС-у. Зар није Брано Мићуновић био и одржао чувени говор на сахрани чувеног Гишке Божовића, Србина. Ко је био Гишка, кад већ говоримо о томе. Је ли то био човек, укорењен до дубине душе у Српској православној цркви. Дакле, ми бранимо овде Црну Гору. Ми овде бранимо њену свету канонску Цркву, управо овим! – поручио је Милачић Мићуновићу.

Милачић је рекао да „можемо да живимо у једној или у две државе, али да нико никад није довео у питање да смо исти народ и да имамо исту Цркву.“

– И сад смо у две државе, Ђорђе, Брано, Мило, Душко, браћо православци, у две смо државе, ништа то не смета, али то не значи да не треба да знамо да имамо једну Цркву и да смо исти народ. Није проблем Срба у Црној Гори што је она независна, него што постоји анти-српска власт. На крају – немојте да подгрејавате атмосферу, немојте да доводимо земљу до ивице грађанског рата. Браћо православци из режима, позивамо на мир – поручио је Милачић.

Божићна побуна – Комитски марш из 1919.

Божићна побуна позната и као Јануарска побуна била је оружана побуна у Црној Гори, која је избила 6. јануара 1919. године, уочи Божића, те је по томе и добила назив.

Побуну су организовали прваци зеленашког покрета, који су се залагали за обнову државности Краљевине Црне Горе и повратак на власт свргнутог црногорског краља Николе. Иако у начелу нису били против идеје о ширем народном и државном уједињењу, зеленаши, међу којима је било и доста црногорских комита који нису прихватали одлуке Подгоричке скупштине, нису се слагали са начином на који је оно извршено у јесен 1918. године. Као присталице условног уједињења, били су спремни да се сагласе са учешћем Црне Горе у стварању шире државне заједнице конфедералног типа, у којој би Црна Гора задржала основне елементе државности, сопствену династију и пуну самосталност у вођењу своје унутрашње политике.

Побуњеници су почетком 1919. године покушали силом да преотму власт над територијом Црне Горе и Боке Kоторске од савезничких снага. Након неуспеха побуне, отпор је настављен у виду Црногорске војске у егзилу у Италији, која је пребацивана да врши изненадне нападе на Поморје кришом, до њеног распуштања 1921. године италијанско-југословенским договорима. Поједине чете су остале да се крију по недоступним крајевима и врше четнички вид отпора повременим терористичким нападима све до 1924. године.

Бројчана снага Зеленаша у самој Божићној побуни је била близу три хиљаде наоружаних људи. Већина војника, пак, борбу лично није видела. Неки окарактеришу сукоб као чисту инвазију Италије, неки као грађански сукоб политички супротстављених Црногораца, а има и оних који борбу сматрају устанком црногорског народа.

Званична Црна Гора прославила је у јануару ове године стогодишњицу Божићног устанка. Иако се прослава данима најављивала као централни догађај, у Бајицама надомак Цетиња окупило се једва стотинак присталица комитског покрета из 1918. године.

Уз песму “Црна Гора поздравља те, Поповићу команданте”, која опева једног од вођа Божићне побуне Крста Зрнова Поповића, они су организовали марш од Бајица до Дворског трга на Цетињу. Уз познату иконографију и поруку “Никад више 1918”, учесници скупа носили су заставе и портрете протагониста комитског покрета.