Прочитај ми чланак

Силом, хордама и батинашима на неистомишљенике

0

Александар Вучић не преза ни од чега када је у питању одбрана и очување апсолутне власти. По макијавелистичком принципу да "циљ оправдава средства", спреман је на, буквално, све како би уклонио и застрашио своје политичке опоненте. Најновији напад који се одиграо данас у Панчеву на Маринику Тепић, повод је да подсетимо на најекстремније случајеве насиља Вучићевог режима над неистомишљеницима.

1. Пребијање Борка Стефановића

Борко Стефановић, тадашњи председник Левице Србије и један од оснивача Савеза за Србију, Бобан Јовановић и Марко Димић, активисти Левице Србије, брутално су претучени уочи одржавања трибине Савеза за Србију у Крушевцу, на данашњи дан 2018. године.

– Група батинаша наоружаних шипкама пресрела је Стефановића испред МЗ Расадник у Крушевцу, оборила га на асфалт и бесомучно тукла. Пошто су Стефановићу у помоћ притрчали Јовановић и Димић, нападачи су се обрушили и на њих – навели су у Саопштењу челници Савеза за Србију.

Приликом напада, Стефановићу је повређен потиљачни део главе, Бобану Јовановићу поломљени су зуби, а још троје људи је том приликом било повређено. Стефановић је одмах након напада превезен у болницу.

Судско веће Вишег суда у Крушевцу осудило је у септембру прошле године три особе за напад на Стефановића. На јединствену казну од четири године затвора за насилничко понашање, наношење тешких телесних повреда и напад на службено лице, односно полицајца Дејана Палибрка, осуђен је Милош Шапоњић, док су друга два нападача, Марко Живковић и Данијел Гмијовић осуђени на по три и по године затвора.

Међутим, налогодавци овог напада никада нису откривени. Лидер ССП, Драган Ђилас, је као главног кривца за пребијање Стефановића оптужио Александра Вучића.

2. Паљење куће Милана Јовановића

У децембру 2018. године, у Врчину су непознате особе запалиле кућу новинара Милана Јовановића и кроз прозор на гаражи убациле „Молотовљев коктел“. После тога, нападачи су пуцали у правцу улазних врата како нико из куће не би могао да изађе. Са новинаром у кући је била и његова супруга са којом је успео да побегне кроз прозор са задње стране куће.

Јовановић који је новинар портала Жиг инфо, и раније је добијао претње због писања за тај портал у вези са изградњом канализације у Врчину, као и због текстова о злоупотребама председника Општине Гроцка.

Два пута се писмено обраћао и Александру Вучићу, као и тадашњој министарки правде, Нели Кубуровић.

Јовановић је уверен да је разлог напада његово писање и да није реч само о застрашивању, јер се, како је рекао, никада никоме није замерио.

– Нећу престати да пишем о лоповима и о мафији, па нека ме убију – изјавио је Јовановић.

Суђење оптуженима за паљење куће новинара Јовановића, бившем председнику општине Гроцка и функционеру СНС Драгољубу Симоновићу, Владимиру Михаиловићу, Игору Новаковићу и Александру Маринковићу, почело је у априлу 2019.

3. Употреба Симе Спасића

Вучићев мегафон, Симо Спасић, осуђени је силоватељ, који је одлежао четири и по године у затвору и једна је од најпрепознатљивијих икона напредњачке Србије. Спасић се најбоље уклопио у систем власти Александра Вучића, јер има све неопходне карактеристике које напредњаци цене. Груб, бахат, осион, прост, силеџија…то је оно што се тражи у напредњачким редовима. И то све у једном човеку. Спасић се најбоље уклопио у вучићевски миље Јованова, Орлића, Мартиновића, Марковића и осталих СНС јастребова.

Формално је председник Удружења породица отетих и убијених на Косову и Метохији, а фактички је Вучићева батина, коју по потреби користи за застрашивање политичких противника.

– Вас треба на колац, да вам уђе на ду** и да вам изађе на уста. Ви сте зло Србије – викао је присталицама опозиције Симо Спасић, испред зграде Председништва Србије, у октобру 2018.

Сима се појављује на скуповима опозиције ,,лаје и урла“ на мегафону, прозива људе из опозиције, да су кривци за ратове и страдања.

На једној од седница председништва СНС, Спасић је дошао са магафоном, поручивши новинарима који критикују власт да би “добили катанац” да није милости Вучића. Понео је и транспарент с натписом „Ђилас, УЧК“.

На једној од конференција за медије и сукобио с потпредседником ССП, Дејаном Булатовићем, којом приликом је страдао мегафон, његов заштитни знак.

Уз повике преко мегафона “Савез за Србију је зло за Србију”, “Ђилас – корона” и “Никада нећете доћи на власт”, Спасић је покушао да спречи почетак конференције, на шта је реаговао Булатовић склонивши слике жртава и поцепавши транспарент о Савезу за Србију. Након краћег кошкања, страдао је – мегафон.

4. Цртање графита на кући Дејана Булатовића

На кући потпредседника Странке слободе и правде Дејана Булатовића у Батровцима код Шида у октобру прошле године појавили су се претећи графити.

На кући су написали „Смрт ђиласовцима“, „Булатовић и Ђилас = лопов“.

Странка слободе и правде саопштила је да је исписивање увредљивих графита на кући Дејана Булатовића наставак кампање мржње, којој је изложен сваки човек у Србији који се усуди да јавно каже своје мишљење. ССП је навела да жртве нису само политички противници, већ и њихове породице и деца.

– Јутрос је малолетно дете Дејана Булатовића, потпредседника ССП плакало и тресло се од страха, јер је на својој кући прочитао графит са позивом на убиство његовог оца. Његове сузе и страх су слика Вучићеве Србије данас – стајало је у саопштењу ССП.

ССП је од режима затражио да престане да малтретира људе само зато што другачије мисле.