Прочитај ми чланак

УНДП: Сигурно гласа 16 одсто бирача на северу Косова, 44 одсто бојкотује изборе

0

kosovo-i-metohija--kosovoska-mitrovica--beta_f

Према истраживању које је на северу Косова спровео Програм за развој УН-а око 16 одсто грађана је изјавило да ће сигурно гласати на предстојећим локалним изборима на Косову, док се 44 одсто бирача изјаснило да ће изборе 3. новембра бојкотовати.

Резултати анкете показују да 17 одсто испитаних грађана намерава да гласа, док ће можда гласати 23 одсто њих.

Резултати истраживања, које је спроведено у четири општине на северу Косова почетком октобра, по оцени УНДП су охрабрујући имајући у виду, како се наводи, политичку осетљивост и чињеницу да се избори северно од реке Ибар организују по први пут под окриљем Комисије за изборе Косова.

Како је саопштено из УНДП, током анкете испитани су ставови косовских Срба који живе у општинама северно од реке Ибар. Испитаници су изразили своје ставове у погледу предстојећих локалних избора, грађанског учешћа и њихових навика у погледу медија.

Према истраживању УНДП, наводи се да је РТС телевизија којој Срби на северу Косова највише верују, а потом следе локална ТВ Мост из Звечана.

Према истраживању УНДП убедљиво најслушанија радио станица на северу Косова је Радио Контакт плус из Косовске Митровице.

Истраживање је обухватило Србе старости од 18 и више година и сви резултати истраживања су засновани на статистичкој анализи података.

Истраживање се састојало од 400 непосредних разговора који су одржани у четири општине на северу Косова: Митровица, Звечани, Зубин Поток и Лепосавић, саопштено је из УНДП.

Танјуг