Прочитај ми чланак

Шест афера које Александар Шапић у коферу носи на чело Београда

0

Александар Шапић биће предлог коалиције СНС и СПС за градоначелника Београда. Прослављени ватерполиста и председник општине Нови Београд тако ће вероватно постати кандидат за градоначелника са највећим "багажом" афера које је прикупио од доласка на место председника општине.

Неспојиве функције

За почетак, потенцијални кандидат за градоначелника престонице доктор Александар Шапић последње четири године континуирано крши Устав, законе и прописе Републике Србије обављајући истовремено функцију председника градске општине Нови Београд и одборника у Скупштини града Београда. Ове функције су према свим законским нормама неспојиве и њихово истовремено вршење је у супротности са свим одговарајућим правним прописима.

Ипак, истраге нису уродиле плодом.

Кривична пријава за дивљу градњу

Најпре, Кривична пријава против председника Градске општине Нови Београд и потпредседник Српске напредне странке Александра Шапића, поднета прошле године у јуну због илегалне градње, још није добила свој епилог јер Треће основно јавно тужилаштво у Београду још увек чека потребна обавештења од других надлежних институција.

Кривична пријава поднео је у јуну прошле године против Шапића надлежном тужилаштву комшија због виле од 149 квадратних метара на Бежанијској коси, која је, наводно, нелегално дозиђивана. Из надлежног тужилаштва рекли су листу „Нова“ да се још чекају одређена обавештења.

Претње инспекторки

Пре тога, након што је грађевинска инспекторка Марица Б. по телефонском позиву 2015. године изашла на терен на ово градилиште на Новом Београду, добила је премештај у другу београдску општину. Да је управо Шапић заслужан за њен премештај, може се видети из службене белешке до које је дошао наш портал, а у којој се наводи да јој је председник општине рекао да се врати одакле је дошла.

И на ове претње надлежни су остали неми.

Претње ватерполистима

Осим тога, правио је „инциденте“ и у свом ВК Нови Београд. Ватерполисти који су у априлу освојили Регионалну лигу, уместо похвале због освојеног првог трофеја у историји клуба, дочекали су да се нађу на удару и да слушају понашање које је оцењено као фрустрација због предизборне кампање у којој потенцијални градоначелник Београда није прошао како је желео.

Поручио је играчима да нема на чему да им честита јер је Раднички са слабијим тимом прошле сезоне остварио исти успех. Члановима репрезентације Србије, који су успели да одбране олимпијско злато у Токију, поручио је без имало задршке да би били најслабија генерација у историји да су испали у четвртфиналу Олимпијских игара.

Ту се није зауставио, већ је наставио да пада све ниже и ниже. Замерио је ватерполистима да су они отерали Владимира Вујасиновића, те да су се крили иза његове кампање за градоначелника. Поручио им је да забораве његов број јер више неће да им помаже!

Јавна је тајна да су играчи невољно пристали да буду учесници видео поруке у којој Шапић прича о спорту у Београду. Једноставно нису желели да се мешају у политику. Практично власник клуба им то није опростио, рекао је да ће клуб бити дупло гори према њима и да ко год хоће може да иде, да неће да их задржава, пренео је „Спортклуб.рс“.

Још претњи, овај пут новинарима

Кандидат за градоначелника Београда подносио је и тужбе против аутора подкаста „Добар, лош, зао“ Марка Видојковића и Ненада Кулачина због повреде душевног мира. Претходно је, гостујући у програму телевизије ПИнк, изнео низ стравичних претњи на рачун Кулачина и Видојковића, рекавши да би им „ишчупао срце голим рукама“.

Поступак је и даље току.

Сумњиви докторат

Иначе, првобитне тврдње о преписивање поменуте књиге са енглеског изнела је група аутора у тексту објављеном на сајту Пешчаника средином 2014. године, а том приликом открили су и да постоји велика подударност између делова Шапићевог доктората и стручног чланка аутора Горана Дашића.

Случај Шапићевог доктората ни до данас није решен, иако је овај универзитет покушавао да га реши, али без коначног резултата комисије која је тада формирана да провери ове наводе. Није познато да ли ће на крају овај факултет истерати причу до краја.