Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ:Није било пуча ЈСО 2000. године!Судски процес за убиство Ђинђића је режиран!

0

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је данас испред Специјалног суда у Београду, да је суђење због побуне Јединице за специјалне операције (ЈСО) 2001. године режиран процес и да "пуча" није било.

„Процес (побуна ЈСО) је режиран да би се догађај представио као покушај пуча“, рекао је Шешељ новинарима испред суда у којем се данас износе завршне речи.

Лидер СРС је рекао да „пуча“ није било, да је то „било најављено“, да припадници ЈСО на улици нису имали резервну муницију, да су изашли „само са својим оружјем“ и у пратњи саобраћајне полиције.

Он је додао да је „пуч“ конструисан у власти коју су чинили представници Демократске опозиције Србије (ДОС) и да је циљ СРС да се све чињенице изнесу у јавност и да ће на томе радити наредних месеци.

Шешељ је казао да је премијер Србије Зоран Ђинђић сарађивао са ЈСО и онима који су изашли на улице како би „изнудио смену (тадашњег министра полиције) Душана Михајловића, јер је он био британски човек“.

Новинарима поделио текст насловљен са „Стенографске белешке са 62. седнице Владе Републике Србије која је одржана 14. новембра 2001. године“ и навео да су ту коментари чланова тадашње Владе Србије о побуни ЈСО, смени челника Државне безбедности и тражења оставке Михајловића.

Водја СРС је казао да се прво морају „раскринкати“ долазак ДОС на власт и прве године њихове владавине, али пре свега четири атентата убиство новинара Славка Ћурувиће, Ивана Стамболића, покушај атентата на Ибарској магистрали на Вука Драшковића у којем су погинула три члана његовог обезбеђења, и покушај атентата на Драшковића у Будви.

Он је додао да се мора „раскринкати“ и убиство премијера Србије Зорана Ђинђића, о којем су, према његовим речима чињенице заташкане „стрељањем Душана Спасојевића“.

Шешељ је рекао да је било „режирано“ и суђење за убиство Ђинђића Звездану Јовановићу и Милораду Улемеку Легији, и да ће СРС тражити обнову тих процеса.

Наставак судјења за побуну ЈСО заказан је за данас, а оптужени би требало да изнесу завршне речи.

Некадашњи командант ЈСО Милорад Улемек Легија и још осам припадника те јединице су оптужени за оружану побуну.

Међу оптуженима су и Звездан Јовановић, Душан Маричић, Веселин Лечић, Драгослав Крсмановић, Драгиша Радић, Владимир Поцић и Мића Петраковић.

По оптужници, ЈСО је од 9. до 17. новембра 2001. године отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Зорана Ђинђића, да прекине побуну.

Оперативни део ЈСО је борбеним возилима с наоружаним људством у два наврата блокирао аутопут 10. новембра Нови Сад-Суботица, а 12. новембра аутопут кроз Београд, код Сава центра.