Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ СВЕ ИЗНЕНАДИО: Ево на шта ће лидер радикала потрошити милионе евра које добије из Хага!

0
ФОТО: Србин.инфо - Ненад Златановић

ФОТО: Србин.инфо – Ненад Златановић

Мало пре су ме моји сарадници обавестили о пресуди. Коначно су се појавила двојица часних судија, који су показали да су част, професионализам и образ изнад политичког притиска и са правног аспекта донели једину могућу пресуду – рекао је Војисав Шешељ, лидер радикала, на коференцији за новинаре поводом данашењег изрицања ослобађајуће пресуде у Хашком трибуналу.

Он је одговарајући на питање новинара рекао да се не осећа кривим.

На почетку конференције упитао новинаре је зашто су данас дошли у овом броју, алудирајући на то да ли се десило нешто важно.

– Можда сам могао бар мало да добијем да не бесне српски непријатељи и они коју си антисрпски настројени – рекао Шешељ.

„После ме више, кад сам победио, није ни интересовала изречена пресуда, прођох без казне а можда сам могао бар мало да добијем, да не бесне оволико српски непријатеји и ван Србије и у Србији“, рекао је Шешељ.

Он је рекао да су судије у судском већу Жан Клод Aнтоанети и Мандиаје Нианг, показали да су професионализам, част и образ изнад сваког политичког притиска, те да су притисцима одолели и донели, с правног аспекта, једину могућу пресуду.

Он је изразио жаљење што његови, како је навео, блиски пријатељи, Милан Мартић, генерал Здравко Толимир, Радован Караџић и многи други нису имали у судском већу часне и поштене судије, наводећи да би и они у том случају били ослобођени.

„Мој став према Хашком трибуналу као антисрпском суду и инструменту новог светског поретка није се ни за длаку променио“, рекао је Шешељ.

„Оног тренутка када сам кренуо у Хаг, знао сам да ми не могу ништа доказати. Побио сам сва лажна сведочења, раскринкао сам сва фалсификована документа, а када сам завршио посао и победио, није ме ни интересовала пресуда. Можда сам могао бар мало да добијем, да не бесне оволико српски непријатељи ван Србије и у њој“, рекао је Шешељ.

Одговарајући на новинарска питања Шешељ је рекао и да је „идеја велике Србије пођеднако снажна и без њега и са њим“, као и да ова пресуда неће утицати на ту идеологију.

Шешељ је рекао и да неће тужити Републику Србију због времена које је провео у Хагу и подсетио да је још 2012. године затражио одштету од 12 милиона евра, коју би могао да допуни „јер је и последње четири године осећао велику патњу док је чекао пресуду“.

Како је рекао, он сматра да међународни трибунали немају правног смисла и да су инструментализовани, али да је ово суђење допринело скидању љаге са српског народа.

„Скинута је љага поводом прозивки за удружени злочиначки подухват, као и велики део кривице за избијање грађанског рата“, рекао је Шешељ, подвукавши да би био осуђен да му је судило веће као Радовану Караџићу.

ФОТО: Танјуг

ФОТО: Танјуг

Можда тражим још два милиона одштете

Гворећи о захтеву за одшету, Шешељ је рекао да би сада могоа да допуни свој захтев за још два милиона, на додатних 12 милиона, с обзиром на патњу коју је доживео за ово време проведено на слободи до изрицања пресуде.

Одговорајући на питање новинара на шта ће потрошити новац од одштете уколико је добије, Шешељ је рекоа да ће највише отићи за СРС, али и у добротворне сврхе.

– Највише бих волео да донирам новац Српској књижевној задруги, Матици српској и волео бих да финансирам штампање целоукупне српске књижевности до Вука Караџића – рекао је Шешељ.

Извор: Танјуг, Блиц, Б92