Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: О опозицији, Ани Брнабић и Косову

0

О дешавањима у Скупштини и испред ње док је трајала седница посебна седница о КиМ, о упаду РОСУ на север, осудама на рачун премијерке Ане Брнабић и осталим најважнијим темама у интервјуу за „Ало!“ говорио је Војислав Шешељ, лидер СРС-а.

Прошлу недељу обележила је седница Скупштине, на којој је председник Вучић подносио извештај о КиМ. Како је, према вашем мишљењу, то протекло, јесте ли задовољни?

– Добро је што је та седница одржана. У погледу коришћења времена требало су мало равноправнији да буду опозициони посланици и председник републике, али, не жалим се, имали смо могућност да кажемо углавном све што смо хтели. Нисмо се устручавали да изнесемо критике, а свака критика била је аргументована. Посланици СРС-а били су добро спремљени за седницу.

Како сте разумели то што је део опозиционих посланика бојкотовао седницу?

– Не знају шта раде, понашају се као муве без главе. То им је била идеална прилика да кажу све што имају, да критикују, предлажу… Овако се већ јавност навикава на чињеницу да њих уопште и нема.

Ипак, у скупштинским клупама био је Ђорђе Вукадиновић…

– Да, био је као опозиција сам себи.

Управо тај део опозиције који није био на седници критиковао је ваш наступ, наводећи да сте у Скупштини делили „очинске савете Вучићу“?

– Тема Косова је била исувише озбиљна да бих је ја користио као јуриш на Вучића, али нисам га нимало штедео у својим критикама.

И добацивали сте му док је говорио?

– Све је било сувисло, нисам му без везе добацивао. То сам радио прво да бих изразио неслагање, па да бих га довео у недоумицу, па да бих га испрозивао да нам да неки одговор који иначе није имао намеру да да и тако даље. То је све нормално у парламентарној дебати.

А да ли је нормално оно што се догодило испред Скупштине? Мислимо на инцидент с Бошком Обрадовићем – ваш возач потегао је палицу и ударио представника Двери…

– То што се десило није нормално, мени је полиција морала да обезбеди несметан улазак у зграду Скупштине. Пошто није, ја нисам могао дозволити да ми нека будала, љотићевац, спречи улазак у зграду. Ми, радикали, одлучили смо да избегнемо тучу. Рекао сам својим људима да нећемо да се тучемо осим ако они прави не ударе. Ми смо их изгурали, надјачао их је џип. Онај један је морао да добије ударац јер је хтео да откине врата од аута, а нико нема право да дира војводско ауто. Ја никада нисам ишао тамо где се они окупљају, само сам ишао у зграду Скупштине, на свој посао, и нико не сме у томе да ме спречава. Ако опет Бошко или неко други покуша да ме спречи, другачије ће се све завршити.

Владике СПЦ

Да ли по вама владике СПЦ-а треба да се мешају у политику?

– Када је о Косову реч, треба сваки Србин да се меша и учествује у јавном животу. Није то никакав проблем. Проблем је што имамо неколико владика који су недостојни, а испоставља се да имају толику подршку Американаца да им унутар Цркве нико ништа не може. Мислим пре свега на Григорија, који је због криминалних афера морао да буде послат у Немачку, и на Атанасија Ракиту. Обојица имају ванбрачну децу, што је према канонима наше цркве, забрањено, тврди Шешељ.

Управо док је трајала седница о КиМ, десио се упад РОСУ на север Косова…

– Био је то одговор на оно што смо ми посланици и председник говорили у Скупштини. Могло се очекивати тако нешто и то ће Албанци и убудуће да раде. А једном ће наша држава морати да реагује. Ако нису сад до краја реаговали, они су подигли сада војску и полицију, али неки следећи пут ће морати да их пошаљу тамо. Ово поприма све веће размере, туку Србе, сад су и једног Руса пребили, хапсе српске полицајце, којима Албанци свашта пакују.

Шта, према вашем мишљењу, треба да ради држава?

– Рекао сам – морају наша војска и полиција да уђу у сва места где Срби живе на Косову, не само у четири северне општине и да штите све Србе који су тамо. Тамо треба да остану и Срби и војска и полиција. Наша влада треба да захтева од руске и кинеске владе да се њихове снаге укључе у снаге Кфора и да се тако успостави нека равнотежа на Косову, зашто то наша влада оклева то треба питати и Владу и председника републике.

Јесу ли Албанци сами извели акцију?

– Не, добили су подршку неког врло јаког са Запада и у то нема никакве сумње.

А како вам се чини реакција ЕУ на дешавања на КиМ?

– Млака је и никаква, као и увек.

Ових дана и Албанац, али и неки Срби оптужују премијерку Ану Брнабић за расизам, пошто је рекла да су албански лидери људи који су буквално изашли из шуме. Шта ви кажете на њену изјаву?

– Она је рекла истину и рекла је све како треба, а мени није проблем што је Албанци нападају, проблем је што је напада министарка Зорана Михајловић и каже да је та изјава била неспретна! Она не сме да напада премијера и ништа није неспретно речено, реторика је добра! Албански лидери јесу буквално људи из шуме, криминалци и разбојници који су убијали и Србе и Албанце, дошли су из шуме, а и даље владају као да су у шуми, без права и без закона.

Како вам се чини опозициони шатор разапет испред Председништва, будући да сте сами сте подизали шатор у Хртковцима…

– То њихово је чиста глупост! Ми смо у Хртковцима држали 10. конгрес централне отаџбинске управе СРС-а и разапели смо три знатно већа шатора, лепо засвирали и за појас заденули. Када се конгрес завршио, ми смо шаторе скупили, а они не знам шта раде са својим шатором, то више не привлачи ничију пажњу.

Тада сте у Хртковцима поново изабрани за председника странке, али са пет гласова против, је л’ вас интересује ко је гласао против?

– Могло је бити и 15 и 50 или још више гласова против. па бих ја извисио. Срећом, било их је пет. Ми смо странка демократског карактера и што би мене интересовало ко је био против. Било би смешно да од око 600 људи нико није гласао против. Сваки општински одбор могао је да истакне кандидата за председника странке, али пре конгреса сви општински одбори рекли су да подржавају моју кандидатуру. Сматрали су људи да још нисам за отпад, да треба да останем на тој функцији.

Син није моја копија

Немања Шаровић био је ваш дугогодишњи заменик, а сада сте на то место поставили сина Александра, због чега?

– Имамо опште подмлађивање у странци. Мислим да се Александар афирмисао као способни политичар, посебно се афирмисао у Савету Европе, на међународној сцени. Више пута је путовао у Русију, на Крим. Мислим да добро заступа не само ставове СРС-а него и интересе српског народа. Он је још млад, има свој специфични наступ, не би ваљало да буде моја копија или, не дај боже, да буде моја карикатура. Странка га подржава, предлог да он буде заменик је једногласно усвојен.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!