Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ о донирању органа: Постоје људи који не заслужују да им се продужи живот

0

Сви зарађују од донирања, осим онога чији се органи узимају. Хоћу да имам право да продам бубрег богатом човеку ком је мој орган потребан

Српска радикална странка је једина била против усвајања Закона о пресађивању људских органа а како је најавио Војислав Шешељ, они ће поднети захтев Уставном суду за поништавање истог.

– За мене није сваки човек човек, постоје људи који не заслужују да им се донира орган – рекао је Војислав Шешељ коментаришући новоизгласани Закон о пресађивању људских органа који је усвојен у Скупштини Србије.

Док се надлежни труде да едукују грађане о важности донирања органа после буре која се подигла у јавности, лидер радикала нашао је простора за ширење мржње, па је изнео низ шокантних ставова о томе.

– Сви зарађују од донирања, осим онога чији се органи узимају. Хоћу да имам право да продам бубрег богатом човеку ком је мој орган потребан, да бих добио нешто новца за своју децу. Зашто не бих имао право на то? Значи, то није хумано и морално, а све остало јесте – рекао је Шешељ гостујући у јутарњем програму телевизије Пинк.

Скупштина Србије усвојила је Закон о пресађивању људских органа којим ће се системски решити области донирање органа.
– Органи се узимају са живих људи. Кад срце престане да куца и пацијент не може да се оживи, одбацују тај леш јер је неупотребљив за пресађивање. Са мртвог човека могу само кожа и мрежњача да се узму, а органи се скидају са живог човека – рекао је он и додао да није против тога да се органи узимају, али само ономе ко за живота потписе да се са тим слаже, укључујући и сазнање да се орган вади из живог тела.

Лидеру радикала „засметала“ је чињеница да, у случају да постане донатор, породица или он не би могли да одлуче ко ће добити његов орган.

– Нећу да неки српски издајник добије мог орган и да му ја продужим живот. Знате да Биљана Ковачевић Вучо нема један бубрег? Па сад треба српски издајник да добије мој орган и да свакоме продужим живот – рекао је он.

Српска радикална странка је једина била против усвајања Закона о пресађивању људских органа.
Подсетимо, Скупштина Србије усвојила је Закон о пресађивању људских органа којим ће се системски решити области донирање органа, а кључна новина је што се поједностављује поступак пристанка, јер се свака пунолетна особа дефинише као потенцијални донор.

Донор неће бити само онај ко се томе успротиви током живота, односно ако се томе није изричито успротивио неко од чланова породице, а то треба да пријави усмено или писмено Управи за биомедицину, која је надлежна за спровођење закона.