Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Намножили се плагијатори диплома, проверити и Јоргованкин докторат (ВИДЕО)

0

Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ оценио је да су афере са нелегалним стицањем факултетских диплома и академских титула на основу плагијата достигле несагледиве размере и да је зато потребно да се формира државна комисија коју ће чинити неспорни интелектуалци који би темељно испитали сваки појединачни случај.

На конференцији за новинаре у Скупштини Србије, Шешељ је рекао да не треба испитивати искључиво случајеве плагијата представника власти већ да треба испитати и наводе о плагирању дипломских и докторских радова представника опозиције.

„Ево, нека се крене од (бившег председника) Томислава Николића и (гувернерке НБС) Јоргованке Табаковић, да се види одмах код Небојше Стефановића али да се испита и Даница Поповић и она доценткиња Филозофског факултета која је преписала из рада професора Милоша Ковића. Да се ради темељито, ни по бабу ни по стричевима, и да то схватимо као општенационални интерес“, рекао је Шешељ.

Он је рекао да је актуелна власт кумовала таквом развоју догадјаја јер није одмах енергично реаговала на ту појаву још када је примећено да Николић није завршио факултет, односно када није могао да каже на којем одсеку је дипломирао.

„Имамо сада и Јоргованку Табаковић. Видео сам на Гуглу цитате из њене дисертације и видим да је преписивала. Ја за Синишу Малог не могу ништа да кажем, јер још није објављен извештај, али за оно што сам видео – Јоргованка Табаковић је плагирала. Што се тиче Небојше Стефановића, његов докторски рад нисам читао али он изгледа нема регуларно завршен ни факултет. Те ствари треба рашчистити али паралелно да се испита и на опозиционој сцени. За почетак, десет режимских и десет опозиционих“, рекао је он.

Шешељ је оценио да ниједан плагијатор не сме остати некажњен и да зато треба кренути од јавних личности јер ће њихово раскринкавање бити поука за све остале да се не исплати плагирати и плаћати диплому.

Он је рекао да прозападна опозиција и невладине организације радо сумњиче припаднике власти за такве ствари али бране своје. „Није мени жао (власти), треба их вербално черечити јер је то неопростиво, али прозападне партије и невладине организације су увек спремне да бране људе из својих редова који су нешто плагирали или лажно дипломирали“, рекао је Шешељ.

Лидер СРС је навео да је, конкретно, и писац Данило Киш био доказани плагијатор и да је „ухваћен у крадји присвајања тудјих текстова“ и замерио председнику Александру Вучићу због тога што је похвално говорио о том писцу као о „великом Кишу“.

„Неки дан Александар Вучић рече: ‘Велики Киш…’ По чему је то велики? Сигуран сам да је то рекао јер није прочитао ниједну његову књигу. Ја сам прочитао све и могу рећи да није велики писац. Јесте солидан, јесте натпросечан али није велики. Има тежак стил писања и обузет је мрачним мислима па је прикладан за људе који су депресивни да их још више ували у депресију“, рекао је Шешељ.

Он је позвао Вучића на телевизијски дуел о том питању. „О Кишовом књижевном опусу можемо увек да имамо јавну полемику. Пошто сам га увек изазивао на тв дуел на политичке теме и увек је одбијао. Па можда би пристао на књижевне теме. Нека тема нашег дуела буде Данило Киш и његово дело, па да видимо ко ће надјачати“, рекао је он.

Коментаришући изјаву лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића да је у инциденте испред Скупштине Србије за време протеста „Један од пет милиона“ умешана Русија и СПЦ, Шешељ је рекао да су то глупости.

„Ја мислим да Чедомир Јовановић лупета глупости. Он мора да иде у затвор јер је покрао велику количину пшенице из робних резерви, говори се о шест милиона евра. Постао је прорежимски политичар јер му прети затвор. Шта прети (Ненаду) Чанку, не знам, нешто слично вероватно, јер је и он преко ноћи постао режимски политичар“, рекао је Шешељ и додао да су једино радикали на српској опозиционој сцени странка која није ни прозападна ни прорежимска.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!