Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ критикује власт: Вучић да прекине преговоре са Куртијем (ВИДЕО)

0

Заменик председника Српске радикалне странке (СРС) Александар Шешељ је реагујући на дешавања на Косову и Метохији након увођења пробних регистрација за возила из централне Србије, рекао да су Срби на том подручју угрожени и да им "прети опасност од албанских сепаратиста".

„Сматрамо да Влада Србије, преговарачки тим и председник Србије Александар Вучић морају да покажу доследност и да неће наставити дијалог док се ситуација не реши и да неће попустити као када је убијен Оливер Ивановић и када је ‘Росу’ упала на север Косова“, рекао је Шешељ на конференцији за новинаре у централи СРС.

Шешељ је оценио да су догађаји на Косову показали да дијалог Београда и Приштине у оквиру Европске уније нема перспективу и да је разговоре потребно водити у Уједињеним нацијама, где би се постигао „баланас“ измедју великих сила које подржавају Приштину и оних које подржавају Београд.

„Огољено је да су ови процеси и дијалог у Бриселу имали за циљ да Србија призна независност Косова и ово је само један у низу притисака не би ли се Србија приморала да призна независност и доживи историјску срамоту“, истакао је Шешељ.

Он је казао да је споразумима из 2011. године и касније Бриселским споразумом начињен низ лоших потеза, а да Приштина није испунила своје обавезе попут оснивања Зајединце српских општина.

ЕУ и Аљбин Курти

На питање новинара „Србин инфо”, Градимира Потића ко је по његовом мишљењу најодговорнији за ову ситуацију у којој се Србија нашла на Јарињу, Александар Шешељ је одговорио да је најодговорнија Европска унија, зато што ЕУ има за циљ да заокружи државност Косова.

„Они условљавају непрекидно Србију већ више од деценије да се то деси. Одговорни су и шиптарски сепаратисти који покушавају да сеју страх међу Србима. Ми смо видели, мислим да је српски народ поносан на то, непоколебив и несаломиви дух Срба који су на Јарињу и Брњаку, који не дозвољавају да буду малтретирани од стране паравојних формација из Приштине. Сматрамо да Србија мора да учини све да их заштити на дипломатски начин, да заштити и своју преговарачку позицију, али и животе свих Срба који живе на Косову и Метохији”, подвукао је други човек радикала, додајући и закључио:

„Аљбин Курти јесте један отворени екстремиста који не пристаје ни на какав компромис, ни на какав дијалог, ни какав договор, осим безусловног признања Косова од стране Београда. То није лоша позиција за Србију зато што је лакше разговарати са неким ко је промашио историјске околности, ко је промашио време, који и даље мисли да неко може војном силом НАТО-а да стане иза њега уколико се њихове жеље не испуњавају, мислим на косовске Албанце. То тренутно у међународним односима није случај.

Дакле, данас постоји велика равнотежа између великих сила у геополитичким односима која није постојала 1999. године. Једностране реакције више нису могуће и не може се Србија казнити ни санкцијама, ни на било који други начин, уколико не пристаје на диктате са Запада. То мора да буде и нама јасно и да у складу са тим поступамо и држимо се у тим преговорима, који, понављам, морају да буду, како би се наша позиција сачувала, у оквиру Уједињених нација”.