Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Кристијан Голубовић палио џамију по налогу Војислава Коштунице

0

Кристијан Голубовић је запалио бајракли џамију у марту 2004. године, током демонстрација у Беогфраду, тврди Војислав Шешељ, лидер радикала, објашњавајући да је овај то учинио по налогу Демократске странке Србије (ДСС), на чијем је челу тада био премијер Србије Војислав Коштуница, пишу медији.

– Голубовић је радио под диригентском палицом Александра Никитовића, тадашњег шефа кабинета Војислава Коштунице. Следбеници Војислава Коштунице, предвођени Кристијаном, напали су и запалили џамију – испричао је Шешељ.

О Кристијановој улози својевремено је говорио и бивши београдски муфтија Мухамед Јусуфспахић, који је пре две године, на годишњицу паљења написао:

– Није Кими палио, већ Кристијан.

Тада је муфтија одбио додатно да појасни да ли је мислио на Кристијана Голубовића, мада је било очигледно на кога је алудирао.

О повезаности Коштуничиног ДСС са паљењем џамије спекулисало се и због улоге министра полиције Драгана Јочића, блиског Коштуничиног сарадника и функционера ДСС-а. Тако постоје аудио-снимци на којима Јочић забрањује употребу силе и одбија да изда наредбу за ангажовање Жандармерије.

Подсетимо, београдска Бајракли џамија запоаљена је у ноћи између 17. и 18. марта 2004. године, у демонстрацијама које су у Београду избиле због насиља над Србима на Косову.

Тада је проваљено у двориште, разбијени су прозори и запаљена зграда. У нередима, према објављеним подацима, до темеља је изгорела и библиотека са више од 7.000 књига, а из џамије је украдено 50.000 евра. Повређено је десет полицајаца у сукобима са демонстрантима.

Пре пет година, Апелациони суд донео је коначну пресуду у процесу који је називан суђење за паљење џамије, мада се у ствари судило због каменовања полицајаца који су обезбеђивали Бајракли џамију. Тада су донете три осуђујуће пресуде, али за само паљење, практично, нико никада није осуђен.