Прочитај ми чланак

Шешељ: Ја се предати нећу, а они нека раде шта хоће

0
Фото: facebookreporter.org

Фото: facebookreporter.org

Тужилаштво Хашког трибунала упутило Жалбеном већу хитан предлог за извршење одлуке о укидању превременог ослобађања Војислава Шешеља. Шешељ каже да се неће добровољно предати.

„Ја се добровољно предати Хагу нећу, а они нека раде шта хоће. Србији не штете моји поступци, већ овај издајнички режим“, рекао је лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ у изјави за Спутњик.

Шешељ је напоменуо да наставља да се бави својим страначким активностима и да га не занимају одлуке Владе Србије и хашког суда.

Тужилаштво Хашког трибунала упутило је данас Жалбеном већу те институције хитан предлог за извршење одлуке о укидању превременог ослобађања Војислава Шешеља, саопштено је из Трибунала.

У Предлогу, који је потписао главни тужилац Серж Брамерц, Тужилаштво тражи од Жалбеног већа да наложи Претресном већу да опозове одлуку о привременом пуштању Шешеља у року од једног дана од дана одлуке о овом предлогу.

Подсећајући да је 30. марта Жалбено наложило Претресном већу да „одмах“ изда налог за опозивање привременог ослобађања и наложи му да се врати у притворску јединицу, Тужилаштво наводи да две седмице после тога Претресно веће није спровело одлуку Жалбеног већа, преноси РТС.

Одлука Жалбеног већа била је недвосмислена, наводи Тужилаштво, додајући да Претресном већу није остављено право да одлучује да ли ће опозвати привремено ослобађање или период времена у ком ће то учинити.

Међутим, како се истиче, Претресно веће још није спровело одлуку и уместо тога, чекало је десет дана пре него што је било шта предузело и потом само наложило Секретаријату да му прибави медицинске информације о Шешељевом здрављу.

Тужилаштво оцењује да је то „неоправдано одлагање недвосмисленог налога Жалбеног већа“ и додаје да је Шешељево здравствено стање „ирелевантно за спровођење те одлуке“ и „не може спречити спровођење одлуке“, јер његово здравље не би требало да трпи „никакву штету од његовог повратка у Хаг“.

Извор: Спутњик