Прочитај ми чланак

Сервер: Србија је понудила једну могућност да призна Косово

0

Експерт за балканска питања Данијел Сервер изјавио је да премијер Косова Аљбин Курти није позван у званичну посету Вашингтону због чињенице да није било напретка у дијалогу између Косова и Србије, за шта Бела кућа окривљује Куртија. "Куртију није дозвољена званична посета Вашингтону откако је преузео дужност. То је зато што га Вашингтон криви за недостатак напретка у дијалогу са Београдом", сматра Сервер.

Међутим, он истиче да је једина препрека постизању онога што се идентификује као главни циљ дијалога – узајамно признање суверених и независних држава – одбијање Србије да размотри предлог“.

Сервер додаје да су иредентистичке амбиције на Балкану једнако опасне као и у источним провинцијама Украјине.

„Србија је понудила само једну могућност евентуалног признања: де јуре контролу Београда (било кроз размену територије или преко Заједнице српских општина са извршном влашћу) над већинским српским становништвом северно од реке Ибар на Косову. Ова иредентистичка амбиција је једнако опасна на Балкану као и руска упоредива амбиција да контролише украјинске покрајине Луганск и Доњецк. А иредентизам Србије је мање утемељен. Становништво највеће и најважније општине северно од Ибра пре рата није било са српском већином. Већина Срба на Косову и даље живи јужно од Ибра“, рекао је он.

Сервер је овим оценама критиковао ставове америчког сенатора Криса Марфија изречене током посете Београду и Приштини.