Прочитај ми чланак

СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ ПРВИ ПУТ се јавно обраћа члановима ПСГ

0

Познати глумац Сергеј Трифуновић први пут ће се јавно обратити на политичком скупу организације на чијем је челу – у суботу, 18. маја, најављена је 3. редовна Скупштина Покрета слободних грађана, која ће се одржати у сали општине Стари град у Београду.

У најави догађаја, медијима је назначено да се обраћање председника ПСГ очекује после 16 часова. На дневном реду је сем обраћања Трифуновића, избор Верификационо-изборне комисије, Усвајање декларације, измена статуса и финансијског извештаја, као и избор једног члана Председништва.

Подсетимо, Трифуновић је 26. јануара изабран за новог председника Покрета слободних грађана. Након тога, рејтинг ове организације у мерењима јавног мњења је порастао – и она је са 6 до 8 одсто, зависно од истраживања, избила на 4. место – иза СНС, Савеза за Србију и СПС-а.

Трифуновић је у јануару победио са 60 одсто освојених гласова на изборној скупштини која је трајала скоро шест сати противкандидата правника Александра Оленика. Заједно са својим присталицама и неколико дотадашњих одборника ПСГ у Скупштини Београда, Оленик је након тога формирао удружење Грађански демократски форум. Један број чланова Политичког савета ПСГ такође су напустили ову организацију.

Трифуновић је изабран на чело ПСГ, након што се у децембру Саша Јанковић, главни противник Александра Вучића на председничким изборима 2017. и оснивач Покрета слободних грађана, повукао из политике.

Сергеј Трифуновић је након избора за лидера ПСГ потписао документ о захтеву за фер изборним условима који је предложио Савез за Србију, а потом и Споразум са народом. Он је изјавио да ће лично радити на уједињењу опозиције, али да ПСГ неће технички ући у Савез за Србију, већ да ће наставити сарадњу са свим опозиционим блоковима у земљи. Посебно је истакао Локални фронт из Краљева, међутим ова организација ступила је у блок локалних удружења на челу са Не давимо Београд.

Сергеј Трифуновић је пак говорио на опозиционом митингу 13. априла у Београду, и имао више отворених писама у којима је преко штампе објашњавао јавности поједине своје изјаве и наступе. Учествовао је перформансом у коме је певао народњачке хитове и у Слободној зони на Андрићевом венцу, односно пункту опозиције испред Председништва Србије.

Гостујући у емисији недељника Време недавно Трифуновић је оценио да су протести „1 од 5 милиона“ који се одржавају од децембра у градовима Србије лоше вођени. Додао је и да више не иде на састанке опозиције и истакао како се са бројним стварима које чине његове опозиционе колеге не слаже, а посебно са начином на који „симпатична деца Анасоновић енд цомпанy“ воде протесте.

– Они нажалост од самог почетка нису имали слуха иако сам им ја говорио да направе неки тим, да зову драматурге, редитеље, „ивент“ менаџере… јер не могу да воде протесте и инсистирају да буде све више људи, а да немају никакав програм, јер овај садржај који су они понудили поготову са таквом динамиком је прилично бедан, мизеран, немаштовит, прилично одбојан и прилично је нервирао грађане. То су лоше вођени протести – истакао је овом приликом Трифуновић и додао да су оваквим начином вођења организатори потрошили енергију људи.

– Речено им је преко телефона, речено им је уживо, понашали су се бахато и еготриперски. Ја сам написао један бесни твит, па ме је Анасоновићка звала. Не знам како им није пало да позову за савет људе који су годинама на улици. Неки људи су се извештили, а они са 22 године хоће да измишљају топлу воду – истакао је Трифуновић.

Јелена Анасоновић, једна од организаторки протеста „1 од 5 милиона“, за Блиц је рекла да организација не може у сваком тренутку да задовољи свачије критеријуме. Иако је Трифуновић током свог гостовања више пута истицао како је покушавао да сугерише организаторима на грешке, Анасоновић тврди да се то није десило.

– Били смо само на једном састанку заједно, тада је изнео своје предлоге како можемо да укажемо на проблем и случај наплатне рампе у Дољевцима, ништа више од тога, уосталом његов рођени брат Бранислав Трифуновић је у почетку учествовао у организацији, те би требало да зна како смо се трудили – истакла је Анасоновић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!