Прочитај ми чланак

СЕРГЕЈ: Оливера Ивановића је убио Вучићев мафијашки клан са севера Косова

0

- То је одрадио Вучићев клан српске мафије са севера КиМ. Срби са севера Косова немају проблем с Албанцима, него са српском мафијом, казао Трифуновић

Лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић летује по Хрватској, одакле је оптужио државни врх Србије са председником Александром Вучићем на челу за убиство лидера косовских Срба Оливера Ивановића.

Foto: Printscreen

– То је одрадио клан српске мафије са севера Косова. То мало људи зна, али Срби са севера Косова немају проблем с Албанцима, него са српском мафијом – казао је Трифуновић у интервјуу за Дубровачки дневник.

Кандидат за председника

Трифуновић је, између осталог, казао и да се у ПСГ спремају за изборе и да ће покрет бити пререгистрован у странку. А овај глумац није искључио ни могућност да се кандидује на следећим председничким изборима.

– Првенствено имам амбиције да почистим ово смеће. Ако то захтева да се кандидујем за председника, онда хоћу. Жртвоваћу свој дивни живот због тога – казао је Трифуновић за дубровацкидневник.ртл.хр

Управо је излазак на изборе једна у низу тачки спорења у опозицији. Док се Савез за Србију са Драганом Ђиласом на челу залаже за бојкот избора, Трифуновић је против те идеје.

Тезу о наводној српској мафији на северу Косова, указује политиколог Јелена Вукоичић, пласирали су управо албански политичари, нарочито после убиства Ивановића, како би покушали да оправдају своју евентуалну одговорност и будуће агресивне акције на северу Косова.

– Скандалозно је и језиво што је Трифуновић прихватио апсурдну тезу Рамуша Харадинаја, Кадрија Весељија и Хашима Тачија у циљу добијања независности КиМ и стварања „велике Албаније“. Трифуновић је показао је да је њихов поданик који се из „лијепе њихове“ укључио у кампању против председника Вучића, јер се он истински бори за интересе српског народа на Косову. Он је трагична карикатура српске политичке сцене, која ће платити цену на следећим изборима – каже Вукоичићева коментаришући и Трифуновићеву намеру да уђе у трку за шефа државе:

– Не би било први пут да маргинализовани ликови буду кандидати на председничким изборима, али се у тим случајевима увек потврђује правило да после објављивања резултата нестану с политичке сцене. Трифуновић нема никакве шансе, додала је.

Цео интервјуу који је “ заталасао“ јавност у Србији, прочитајте испод.

Каква је ситуација с медијима у Србији?

– Слободних медија нема, сви су купљени. Шта није купио Вучић, купио је Ђилас. То је то. Нешто мало ових опозицијских што је остало у стању су за сто еура испоручити шта неко пожели. На пример „Сергеј је говно, продао Косово“, ок може ићи, дај 150 евра и пиши. Тако ствари функционишу, врло једноставно. Портали су прилично независни мада нису толико утицајни и моћни.

Јесте ли ви тренутно највећа опозиција у Србији?

– Опозиција ту дуго није ни постојала, а онда се направио тај Савез за Србију. Не могу говорити о другима, али ја знам да смо ми чисти. Ушао сам у политику јер ми је мука гледати све те играче и ситуацију на сцени. Највише сам се ангажовао због апстинената којима је зло од таквих људи и политике.

Какво је ваше идеолошко опредељење, где бисте се сврстали?

– Ми смо леви центар, јер је у средишту свих наших брига човек и делујемо под геслом ‘Брига за човека’ и то мислимо у дословном смислу. Ми заправо живимо на дивљем западу, нисмо ни становништво већ неки збег.

Како је могуће да такви побеђују?

– Доста тога има у крађи гласова, лажним бирачким пописима који су такви да гласују мртви, краде се на све могуће начине, плаћају се гласови… Има ту доста дефетизма, анемије и апатије. У комбинацији свега добијемо народ који је изгубио достојанство, интегритет, вољу и жељу. Ово што живимо и власт какву имамо резултат су 30 година упорног заглупљивања народа.

Хоћете ли изаћи на изборе идуће године као политичка странка?

– То још увек не знамо, али спремамо се па ћемо видети. Боље бити приправан него да нас ухвате неспремне. Дебата је у току. Иначе смо активисти, али постаћемо политичка странка.

Имате ли амбиције постати премијер или председник?

– Првенствено имам амбиције да почистим ово смеће. Ако то захтева да се кандидујем за председника онда хоћу. Жртвоваћу свој дивни живот због тога.

Како се финансирате?

– Јако тешко, готово никако. У овом тренутну живимо од чланства, углавном цели покрет грађана постоји на огромној вољи и ентузијазму.

Ко су ваши чланови, колико вас има?

– Има нас око три хиљаде, али то расте. Ту су разни људи, 90 посто чланова су људи који нису никад постајали као део неке политичке опције. Покушао сам скупити људе који су као и ја згађени политиком. Иначе, то је био циљ елита да могу мешетарити у политици. Наши чланови су свесни где живе, желе променити нешто и нису одлучили да се предају. Има ту професора, писаца, редитеља, глумаца… То је фино, пробрано друштво.

Прете ли вам? Окружење вам је бурно, сва та убиства и покушаји…

– Нема више толико политичких убистава, задње се догодило кад је убијен Оливер Ивановић. То је одрадио Вучићев клан српске мафије са Севера Косова. То мало људи зна, али Срби са Севера Косова немају проблем с Албанцима, него са српском мафијом. Био је такође покушај убијства Борка Стефановића који је покренуо протесте, иако не знам је ли тако службено квалификован.

Значи, нико вам не прети?

– Не. Прислушкују ме и прате, али ми нико не прети.

Шта је уопште сада с протестима, шта се догодило, добро је било кренуло, хоће ли се наставити?

– Не знам, заиста. Јако су лоше вођени. Био сам ту да помогнем и помогао сам, направио сам све што сам могао, али даље не знам. Јако је лоше вођено, мислим да је расуло људе по улицама без везе, истрошило њихову снагу, неусмерено водило њихову енергију и ништа се посебно није направило, иако јесте мало уздрмало ситуацију. Најбоље што се догодило је упад Бошка Обрадовића у РТС. То поздрављам. Имали смо ми и велике протесте 1996. и 1997. године против Милошевића који су трајали сваки дан, па је опет требало три године да се сруши Милошевић.

Једном сте рекли да се нећете смирити док не сместите у затвор све који имају криминалну историју. Како би изгледала таква Србија?

– Остаће поштени људи који ће радити и живети, а систем ће функционисати. На политичкој сцени не морају бити криминалци на власти.

Зашто људи бирају криминалце?

– Људи бирају такве јер немају други избор, а нико поштен не жели са њима да се такмичи. Бертранд Русселл је рекао пре сто година, да се политиком бави такав слој људи да је онима поштенима мука да уопште уђу у то. Нико нормалан не жели у те борбе с том стоком. Мора се догодити овако нека будала и покупити још неке будале да би разјебао све то. То је врло једноставно и зато сам ушао у политику.

Недавно сте рекли отворено да је у Сребреници почињен геноцид.

– Моји ставови су недвосмислено јасни. Ја сам и онда био против Милошевића.

Јесте ли ви знали онда што се догађа, па рецимо и у Дубровнику?

– Јасно да смо знали, све смо знали. Било је срање на свим странама. Клали су и Хрвати, и Срби и муслимани. Сви су криви. Иде ми на живце кад неко каже да пљујем по Србима. Код вас је још горе кад то кажете. Хрватска још није процесуирала Други светски рат, није процесуирала Јасеновац. Ја не пљујем по Србима, само чистим своје двориште па гласно проговарам о почињеним злочинима од стране Срба. Није Србија ушла у Сребреницу да тих осам хиљада људи учи да саде цвеће за четири дана. Тамо су дошли с циљем да их елиминишу. Треба отворено, јасно и гласно рећи мишљење, а то је – Сребреница је геноцид, а Олуја етничко чишћење. Треба назвати ствари правим именом. Тачка.

Значи једини пут до напретка је кроз катарзу.

– Тако је. За којега Бога милога би ико од нас бранио њихове злочине?! Једино кроз то кармички можемо напредовати и ићи даље. Док свако не почисти испред својих врата неће доћи до катарзе. Злочини се морају осудити па можда дођемо до разине коју су постигли Немци, а то је да су признали да су били геноцидан народ и онда су кренули даље. Ја се чак и са својим пријатељима расправљам јер не желе признати да је био геноцид јер је према њиховом мишљену то прејака реч. Они например нису били за Караџића и Милошевића, али ја их онда питам зашто бране њихова недела? Зашто би неко бранио дела Туђмана с којима се не слаже? Зашто бих ја бранио Караџића и Милошевића с којима се нисам слагао ни тада?! Држава се мора бавити тиме и од њих све креће.