Прочитај ми чланак

СЕРГЕЈ НАПУСТИО ТРИБИНУ на којој су били Јеремић, Живковић и Мацура (ВИДЕО)

0

На округлом столу на штанду листа Данас на Медиа маркету своја мишљења суочили су пак лидери опозиционих странака – Вук Јеремић из Народне странке, Татјана Мацура из Странке модерне Србије, Зоран Живковић из Нове странке и Сергеј Трифуновић из Покрета слободних грађана.

На питање зашто представници власти иако су позвани нису присутни на Данасовом округлом столу Вук Јеремић је одговорио да власт не може бити део цивилизоване расправе.

– Овде смо да водимо цивилизовани дијалог. Власт не може да буде део такве расправе. Ти дијалози могу изгледати као они што су били на ФПН-у, али суштинске расправе, конфронтације аргумената тога данас у Србији нема. То није могуће и због тога се налазимо пред тешким избором како да се изборимо за суштинску промену система, истакао је председник Народне странке и један од лидера Савеза за Србију.

Он је и додао да та странка остаје при одлуци да бојкотује наредне парламентарне изборе.

– Та одлука се неће променити. Два воза су кренула из станице. Један је кренуо ка изборима, унутра су Александар Вучић, Јутка, Жељко Митровић, а други је кренуо према бојкоту. Њихови се путеви се неће пресећи. Нема претерано много смисла убеђивати било кога којим путем да крене, разговарамо са грађанима зашто мислимо да је то једини пут за суштинску промену у Србији, казао је Јеремић.

Татјана Мацура, председница Странке модерне Србије, нагласила је да не може да упореди ову трибину са разговорима на ФПН-у.

– Дијалог власти и опозиције на Факултету политичких наука није отворен за јавност па власт нема проблем да суочи ставове са опозицијом. Власт нема храбрости да уђе у директну размену мишљења, у неконтролисаним условима, са неким ко не дели њихове вредности, оценила је она. Жао јој је, додала је, што је део опозиције одустао од демократских избора прерано.

– За мене је то одустајање од борбе. То је лакши пут. Линија мањег отпора. Тежу пут је изаћи на мегдан и ван и унутар институција. Овако смо дозволили власти да нас представе као кукавице. Странка модерна Србије ће до последњег тренутка уложити све напоре да створи услове за демократске услове, прецизирала је Мацура.

И председник Нове странке Зоран Живковић казао је своје мишљење о неприсуству представника власти на овој трибини

– Седам година они не излазе на мегдан речима јер немају шта да кажу, јер ће бити ухваћени у лажи и зато што се плаше. То како се они (СНС) понашају је исто као што се понашао Слободан Милошевић. Он је био луд и храбар. Вучић је за разлику од њега кукавица па, хвала богу, није започео рат, сматра он.

Испричао је и како види могућност промене власти.

– Опозиција би требало да се од сутра бори за изборне услове, да имамо контролоре, да имамо равноправне услове на РТС-у. Други корак је да се на изборе изађе у две колоне, једна еурофанатична друга еуроскептична, да освојимо пет градова и пет београдских општина, објаснио је Живковић.

– У овој трци живце оставите код куће и заборавите време као појам. Докле ме будете питали кад ће – неће. Ми ову власт заслужујемо, један разлог је и то што смо 5. октобра заспали и мислили да је све готово, казао је председник Покрета слободних грађана.

Према његовим речима, представници опозиције су се договорили да нема потребе да се “глођу”.

– Ми имамо истог непријатеља. Разликујемо се само у видовима борбе. Ту сам да привучем нове људе, апстиненте, да ПСГ буде гарант да се 5. на 6. октобар неће преспавати, нагласио је Трифуновић.

Он је казао и да је представнцима власти стало да опозиционе странке изађу на изборе под њиховом условима.

– Битно је да се лопта око избора пребаци на “Европу”. У политици је врло гадно закуцавати ствари поготово девет или 12 месеци раније, додао је он. Оценио да никад ниједан бојкот није донео резултате осим ако након њега није уследило насилно преузимање власти.

– Треба пратити ствари, бити интелигентан, реаговати у секунди. Нисам ни за ни против бојкота, ја се за фер изборне услове борим. Ако не буде таквих услова, ја ћу да кажем “Ми идемо у бојкот”, закључио је он.

Занимљиво је да лидер ПСГ није имао стрпљења да сачека крај трибине веч ју је напустио 7, 8 минута пре краја (00:46:35), да би поздравио пријатеље и са њима наставио разгледање Сајма књига. Остали учесници трибине, наизглед, нису показивали да се десило нешто необичајено.