Прочитај ми чланак

ШЕКЛЕР ШИРИ ПАНИКУ: Дневно ће бити и 20.000 новозаражених короном

0

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института Миланко Шеклер оценио је данас да Србију очекује пораст броја заражених и да ће се број позитивних дневно кретати поново и око 20.000.

„Нема ничега необичног да се нови сојеви брже шире, то је тачно. За сада нема наговештаја да изазивају тежу клиничку слику од до сада познатих сојева омикрона“, рекао је Шеклер за ТВ Прва.
Дневно ће бити до 15.000, па чак и 20.000 заражених, што је очекивано јер се нови сојеви много лакше преносе, а самим тим и брже шире.

На питање зашто корону добијају људи који су је прележали чак и више пута, па и вакцинисани каже да се и грип враћа ако га прележимо па то никоме није необично.

„У децембру 2020. сам рекао да вакцина није чаробни штапић и да не треба очекивати чудо од вакцине – она служи да се болест лакше поднесе“.

Према његовим речима, важан је пре свега индивидуални имунитет.

На питање да ли нам следи нови талас коронавируса каже да га не брине очекивани пораст заражених јер нови сојеви омикрона дају много блаже форме болести.

Додао је и да разуме и зашто неке земље где је број заражених превазишао број инфицираних у односу на претходни талас, а нису увеле посебне мере.

„То је индивидуално, људи треба да буду одговорни и да знају где иду и да ли су вакцинисани и да ако нису вакцинисани не иду на велика окупљања. Морају да се навикну да живе у таквим околностима. Они коју су вакцинисани исто треба да воде рачуна, али мора да се зна да су мале шансе да се болест код њих искомпликује“, рекао је Шеклер.

Мере заштите своде се, како је додао, у великој мери на индивидуалну одговорност, према здрављу и према друштву, пренео је Танјуг.