Прочитај ми чланак

ШЕФИК у НОВОМ ПАЗАРУ: Босна иде НАТО путем, волео бих да нема утицаја Русије

0

Члан Председништва Босне и Херцеговине (БиХ) Шефик Џаферовић рекао је у Новом Пазару да је утицај Русије на деловање политичара из Републике Српске евидентан и видљив и да је последица тога њихова негација Закона о одбрани.

Он је агенцији Бета рекао да су у БиХ опредељени да поштују закон и да ова земља иде НАТО путем.

„Волео бих да утицаја Русије нема, али о томе треба да води рачуна и НАТО. Ми смо довели у питање формирање Већа министара тражећи да се испоштује Закон о одбрани и преда први годишњи национални програм у оквиру Акционог плана за чланство у НАТО и видећемо како ће се ствари даље одвијати“, рекао је Џаферовић.

Он верује да ће се у садејству званичника БИХ и држава чланица НАТО-а наћи неко решење да БиХ преда први годишњи национални план и крене са поштовањем закона који је раније усвојила.

На питање агенције Бета да прокоментарише изјаве Милорада Додика које даје у име Републике Српске са скупова на којима учествује у својству председавајућег Председништва БИХ, Џаферовић је рекао да овој земљи нису могли да науде ни много већи играчи.

„БиХ је целовита и демократска држава и она се очувала и онда када јој је било најтеже у историји, у периоду агресије од 1992. до 1995. године. Много већи играчи нису могли наудити БиХ, па неће ни ови данас, будите уверени у то. Када било ко из ентитета Република Српска, а поготову највиши званичници, исказује непоштовање према суверенитету и интегритету међународно признате државе БиХ, нека зна да на тај начин највише угрожава ентитет који представља“, рекао је Џаферовић.

Он је истакао да је БИХ постојала и пре Дејтонског споразума, а да су ентитети настали тада.

„Могу само да поткопају Дејтон и онда ће нестати прво оно што је настало у Дејтону, а то су ентитети, а БиХ ће наставити да постоји јер је постојала и пре тога“, рекао је Џаферовић.

Он је Бошњацима у Србији поручио да треба да буду јединствени и да међу њима мора постојати договор око неких ствари које не могу бити предмет политичке борбе и које се морају поштовати.

„Бошњаци Санџака су аутохтон народ овог поднебља и део су укупног бошњачког корпуса. Бошњаци морају да поштују Устав Србије и да се боре за сва права која су им гарантована Уставом и законима, а та права су гарантована и бројним међународним документима“, оценио је Џаферовић.

Он је додао да и Бошњацима у БиХ треба много више јединства, јер се и они суочавају са бројним изазовима.

„Међутим, све ово што ми данас у БиХ доживаљавамо су мањи земљотреси у односу на земљотрес у периоду од 1992. до 1995. године. Ипак, све те проблеме ћемо моћи једноставније и лакше да решавамо уколико међу Бошњацима, а онда и међу свим БиХ патриотама, буде више јединства“, рекао је Џаферовић.

Он је рекао да Бошњаци у Санџаку имају право на бар приближно једнаке услове живота, инфраструктуре и амбијента, као и остали грађани Србије и да о томе треба водити рачуна.

„Прошао сам путевима од Прибоја, преко Нове Вароши, Сјенице до Новог Пазара. Није то пут који овај народ овде заслужује. Србија мора да омогући Бошњацима да имају једнака права као сваки грађанин те земље“, рекао је Џаферовић.

Он је истакао да по његовом дубоком уверењу Бошњаци Санџака и Бошњаци у свим државама у којима живе треба да иду путем ка Европској унији (ЕУ).

„Све чланице ЕУ и државе које аплицирају да то постану имају своје разлоге зашто то чине, а они су углавном политички, економски, сигурносни, еколошки и социјални. Државе настале распадом бивше Југославије имају и додатни разлог, а то је да се чланством у ЕУ релативизира питање граница и укупни односи се чине бољим, да се омогући потпуна слобода кретања људи, робе, капитала и услуга“, рекао је члан Председништва БИХ.

Џаферовић борави у дводневној посети у Новом Пазару и Сјеници, поводом 11. маја-Дана бошњачке националне заставе, током које је имао одвојене састанке са председником Странке демократске акције (СДА) Санџака Сулејманом Угљанином, градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем и председником општине Сјеница Хазбом Мујовићем.

Он је заједно са домаћинима обишао неколико џамија у ова два града, где је клањао молитве.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!