Прочитај ми чланак

Шеф ЦИА који је срушио Милошевића поднео оставку

0

479994_dzon-brenan-reuters_f

Френсис Френк Арчибалд, шеф америчке Националне тајне службе (Натионал Цландестине Сервице) задужене за “тајне операције” дао је, како пише „Даилy Беаст“, оставку због контроверзи око реогранизације ЦИА-е, а посебно због шпијунско-диверзантске управе америчке обавештајне службе. Арчибалд је познат по улози у свргавању режима Слободана Милошевића, пише „Јутарњи лист“.
Реутерс

Арчибалдова оставка је део реорганизације ове службе коју је најавио директор ЦИА Џон Бренан (на слици)

Френсис Френк Арчибалд је веома искусан обавештајац и оперативац. Иначе су имена шефова ове службе углавном непозната широј јавности због деликатности посла који обављају. Међутим, Арчибалдово име се први пут појавило у јавности 2013. године, када је направљен преседан када је на Твитеру Џон Дингс, бивши уредник „Вашингтон поста“ објавио његово име, што је први пут у историји да је откривен идентитет једног обавештајца на тако високој позицијии.

Арчибалд је постао познат као бивши шеф подружнице у Пакистану која је водила потрагу за Осамом бин Ладеном. Био је задужен и за операције у Латинској Америци, а посебно се истиче да је својевремено водио тајну операцију која је довела до рушења тадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића у октобру 2000.

Наиме, иако јавности није доступно пуно података, а њихово објављивање још је под ембаргом и дубоко су закључани у подрумске сефове ЦИА, познато је како је управо Арчибалд водио операцију рушења Слободана Милошевића.

Арчибалд је игру водио из канцеларије ЦИА за југоисточну и средњу Европу у Будимпешти, а наводно је сарађивао с опозиционим покретом „Отпор“, као и Зораном Ђинђићем и Војиславом Коштуницом, лидерима тадашњег ДОС-а.

Након великих демонстрација 5. октобра, Милошевић је признао пораз, а 28. јуна је изручен Хашком трибуналу.

Управо је програм свргавања Слободана Милошевића у ЦИА добио епитет успешне тајне операције која може да послужи као пример и модел за сличне акције против вођа у малим земљама широм света.

„Дејли бист“ наводи како је Арчибалдова оставка повезана с плановима реорганизације ЦИА коју је најавио директор ове агенције Џон Бренан.

Према том плану, делатност ЦИА би се водила по регионалном принципу, без традиционалне поделе на оперативце и аналитичаре. А управо је тај предлог наишао је на противљење шефова Националне тајне службе који сматрају да би се тиме ограничио степен њихове независности.

Али, како пише Вол Стрит Журнал, Арчибалдова оставка може бити повезана и са извештајима о мучењима у затворима под надлежношћу ЦИА, односно баш Националне тајне службе на чијем челу је био Арчибалд.

 

Jutarnji.hr