Прочитај ми чланак

Седница УН: Србија мора да испоручи Радету и Јојића

0

Данас је одржана седница Савета безбедности УН, на којој су говорили судија Кармел Агиус и главни државни тужилац хашког суда Серж Брамерц. Они су истакли значај пресуде Ратку Младићу, али и подсетили да Србија није испунила све међународне обавезе, превасходно изручење Петра Јојића и Вјерице Радете суду у Хагу.

На седници су прво говорили судија Кармел Агиус, главни државни тужилац хашког суда Серж Брамерц, док се обраћање председника Србије Александра Вучића очекује.

© REUTERS / Eduardo Munoz

Главни тужилац хашког суда Серж Брамерц је истакао да је правда данас задовољена јер је Младић коначно осуђен на највишу казну, након фер суђења.

„Разговарао сам с Мајкама Сребренице. Много година су чекале правду, која је важна и за жртве. Неће им вратити вољене, али како су ми рекле, правда значи будућим генерацијама“, рекао је Брамерц.

Ипак, постоји још много ратних злочинаца које треба осудити у Србији, али и Босни и Херцеговини, чему ће допринети нова стратегија УН, каже Брамерц.

„У Србији се ратним злочинцима дају платформе на којима говоре о својим делима и објасне их“, каже он и додаје да ову праксу хитно треба укинути.

Суђење је похвалио и судија Агиус, који је поручио да пресуда Младићу шаље поруку свим злочинцима.

„Захваљујући тужилаштву и подршци међународне јавности је он ухапшен и осуђен. То шаље снажну поруку свим злочинцима, који сада знају да ће бити приведени правди где год да су, или које год позиције да држе“, поручио је Агиус.

Агиус је прилику искористио да изрази своје мишљење о поступцима Србије када су у питању Пета Јојић и Вјерица Радета.

„Србија није успела да изврши своје међународне обавезе и изручи Петра Јојића и Вјерицу Радету“, казао је Агиус, што по његовом мишљењу онемогућава рад Механизма.

Судија Агиус додао је да се суђење Јовици Станишићу и Франку Симатовићу очекује 30. јуна.

Русија, Седница Савета Безбедности УНСедница Савета Безбедности УН Фото: ТАЊУГ Ливе
Русија осудила међународну заједницу због Србије

Представник Русије стао је у одбрану Србије и земљама које учествују поставио питање зашто се окреће глава пред злочинима Албанаца.

„Пресуда против Ратка Младића је наставак политизације међународног резидуалног механизма. Већ 30 годиан гледамо како Хаг уништава животе учесника рата, који је био трагедија и за Србе, Бошњаке и Хрвате. То је рат који је уништио њихову земљу, и који је показао како је рањива међународна правда“, казао је он.

Седница Савета Безбедности УНСедница Савета Безбедности УН Фото: ТАЊУГ Ливе
Америка поручује: Србија мора да испуни обавезе ако жели у ЕУ

„Данас је историјски дан. Пре 30 година Младић је почео кампању која је служила да уништи босанске муслимане и Хрвате, кроз геноцид, убиства и разна недела“, рекао је представник Сједињених Држава.

Он је истакао да Америка поздравља храброст свих који су смогли снаге да сведоче против Младића и изразио наду да су породице жртава задовољне пресудом.

„Разочарани смо понашањем Србије, која није испунила своје обавезе као чланица УН и земља која жели да уђе у Европску унију“, поручио је он.

Позвао је Србију да поштује обавезе и сарађује са Механизмом по питању ратних злочинаца