Прочитај ми чланак

СЕДАМ ПИТАЊА Небојше Медојевића о Вељи Невољи

0

Посланик Демократског фронта Небојша Медојевић је црногорском премијеру Здравку Кривокапићу и шефу Агенције за националну безбедност (АНБ) Дејану Вукшићу поставио седам питања везаних за недавни боравак Вељка Беливука у Црној Гори и сматра да јавност има право да зна пуну истину о томе.

У отвореном писму Медојевић Кривокапића и Вукшића пита да ли имају сазнања да је један службеник Сектора за криминалистику и син једног од високих функционера Управе полиције присуствовао прослави 20. јануара ове године у Котору, заједно са припадницима “кавачког клана” Радојем Звицером, Слободаном Кашћеланом, Вељком Беливуком и Марком Милинковићем.

Такође, пита да ли имају сазнања да ваздушна контрола Србије у том периоду није дозволила улазак у њихов ваздушни простор хеликоптеру који је полетео из Котора, са пријавом да превозе пацијента са озбиљним повредама кичме, јер нису имали потребна документа, а за који се сумња да је покушано бекство Беливука и Милинковића.

Пита и да ли премијер и шеф црногорске тајне службе имају сазнања да су дан пре хапшења Беливук и Миљковић били у Никшићу код безбедносно интересантног лица Д.Р. на састанку поводом локалних избора у том граду.

Медојевић тражи и одговор на питање да ли Кривокапић и Вукшић имају оперативна сазнања да се један од шефова “кавачког клана”, чији је, како наводи, адвокат Дејан Вукшић, налази у Шпанији и тамо организује активности нарко клана из Црне Горе.

Лидер ПзП-а пита премијера и Вукшића да ли је тачно да је шеф АНБ-а наложио да се према Беливуку не спроводе мере тајног надзора, током његовог боравка у Црној Гори, иако је, како каже, њему био забрањен улазак у ту земљу.

Да ли је истина, пита Медојевић, да директор АНБ после смена није именовао никога за начелника Службе за организовани криминал.

И најзад, Медојевић пита каква су оперативна сазнања АНБ о деловању организоване криминалне групе која се бави шверцом цигарета, а чији је шеф извесни Саша Пекић као и какве су његове везе са кланом из, како наводи, Гранда и Зораном Лазовићем и Душком Голубовићем.

У опширном писму Медојевића, које интегрално преноси подгоричкии портал Борба, лидер ПзП-а констатује да је хапшење двојице шефова “кавачког клана” у Србији, Беливука и Миљковића, за које се одавно сумња да су починило низ тешких убистава, отмица, рекетерирања и шверца наркотика, отворило бројна питања о мотивима и последицама њиховог боравка у Црној Гори, крајем јануара ове године.

Медојевић истиче да је од изузетне важности да јавност добије пуну истину о сазнањима АНБ и Управе полиције о мотивима и ефектима посете Беливука и Миљковића, шефовима “кавачког клана”, крајем јануара ове године.