Прочитај ми чланак

СДСМ: Мандат Заеву; ВМРО-ДПМНЕ: Прогласили нас Србима

0

Скопље -- СДСМ поново је позвао македонског председника Ђорђа Иванова да да мандат лидеру те странке Зорану Заеву.

Странка је позвала и супарничку ВМРО-ДПМНЕ да преузме улогу конструктивне опозиционе странке.

© AFP 2017/ Robert ATANASOVS

Са друге стране ВМРО-ДПМНЕ је саопштио да се етнички Македонци осећају преварено и издано од стране СДСМ која жели да формира владајућу коалицију засновану на „Тиранској платформи“, док је Заев недавно, како се наводи, изјавио да су Македонци и Бугари исти народ, а слично је рекао и за Македонце и Србе, преноси МИА.

Како је СДСМ навео у данашњем саопштењу, процес избора нове владе је започео избором председника Парламента.

„Потврдићемо нашу посвећеност унитарној Македонији пре Иванова и грађани и нова влада радиће у складу са Уставом и евроатлантском будућношћу државе. Све лажи о наводним претњама националним и државним интересима, које шири Никола Груевски из личних разлога морају да престану. Иванов мора да се понаша у складу са уставом и побуни против интереса груевског“, наводи се у саопштењу.

Коалиција ВМРО-ДПМНЕ саопштила је данас да Заев ужива у вређању Македонаца, „које декларише и као Бугаре и као Србе у истом дану“, као и да грађани желе превремене изборе који би омогућили формирање владе која би радила на економском напретку.

У Македонији је у току политичка криза, јер је шеф државе Ђорђе Иванов одбио да повери мандат лидеру СДСМ-а Зорану Заеву који је формирао коалицију са странком албанске мањине ДУИ.