Прочитај ми чланак

СБ УН – РУСКИ АМБАСАДОР ОДБРУСИО ВЉОРИ ЧИТАКУ: Ниси морала ни да долазиш! (ВИДЕО)

0

ЊУЈОРК - На Ист риверу у Њујорку синоћ је одржана седница на тему Косова какву Србија не памти... Приштинске институције су једногласно позване да укину стопостотно наметнуте таксе на производе из Србије и БиХ.

Руски амбасадор Василиј Небензја стао је уз Србију и није крио мишљење, те је одмах рекао да Русија дели забринутост са Србијом због озбиљности ситуације са Косовом.

FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Он је приштинској представници Вљори Читаку, која је овај састанак назвала шарадом, рекао да, ако тако мисли, није била у обавези да дође, иако је позвана.

Додао је да Русија не прихвата да се Косово скине са дневног реда СБ УН те да треба да буде под сталном контролом овог тела јер је ситуација нестабилна и сваког тернутка може да се отме контроли.

Небензја је поновио став Русије да Приштина крши споразум Цефта увођењем такси на српску робу и рекао да Косово игнорише „неуверљиве“ захтеве западних заштитника.

Погледајте, шта се дешавало ноћас у Њујорку…

Према његовим речима, и формирање војске представља кршење резолуције 1244 СБ УН и нема гаранција да та војска неће кренути на Србе.

Такође је оценио да изјаве косовског премијера Рамуша Харадинаја да ће престати да комуницира са Унмиком представљају флагрантно кршење резолуције УН и поновио да је позиција Русије да Косово може бити представљено само преко Унмика.

Кина је такође истакла да поштује суверенитет Србије и резолуцију 1244 и Унмик, и истакла да је потребно пронаћи решење за дијалог у оквиру те резолуције. Представник Кине је рекао да СБ УН треба да настави расправе о Косову.

Британци увек против

Амбасадорка Велике Британије Карен Пирс је поздравила рад Унмика и истакла да Косово више није „акутна криза“, као и да има много битнијих проблема по питању међународног мира.

FOTO: AP

„Желела бих да искористим ову прилику да апелујем на лидере у Београду и Приштини да препознају прилику коју им дијалог пружа, да превазиђу разике и да крену напред због свог народа и историје, као једнаке и суверене комшије који рраде за просперитет и демократију Европе“, рекла је Пирс.

Према њеним речима, британско правно тумачење Резолуције 1244 СБУН не брани формирање војске Косова.

Немци као и пре, по своме

Представник Немачке Кристоф Хојсген је позвао на стратешку процену Унмикове мисије на Косову у складу са стањем на терену, додајући да многе задатке Унмика могу да преузму друге организације. Он је рекао да је једини начин да Србија уђе у ЕУ успешан дијалог и признање Косова. По питању размене територија, односно измене граница, поновио је немачко становиште које се противи тој идеји. Он истиче да је разматрање те идеје ризично и да дестабилизује регион.

Амерички шок преокрет?!

Амерички амбасадор Џонатан Коен рекао је да је Унмик испунио свој мандат и да је одавно прошло време за смањење мисије тог тела.

Он је подсетио да су САД и раније тражиле смањење мисије Унмика, а затражио је и „хитан напредак“ у дијалогу уз „моментално“ укидање тарифа.

И Францускиња затражила укидање такси

Заменица амбасадора Француске при УН истакла је да нормализација односа Београда и Приштине зависи од дијалога, а уједно је и поновила захтев да се тарифе укину или макар суспендују.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!