Прочитај ми чланак

САЗНАЈТЕ СВЕ О ПОЛИТИЧКИМ ПАРТИЈАМА које имају реалну шансу да се нађу изнад цензуса

0
Reuters

Reuters

У недељу 24. априла одржаће се парламентарни избори у нашој земљи. Велики број партија ће се борити за 250 посланичких места, а у овом тексту биће представљене оне партије које имају шансу да се нађу у парламенту.

Српска напредна странка (СНС) Владајућа партија која и на овим изборима претендује на највиши пласман. Глас за ову партију је глас за назадовање Србије, за корак у амбис. Бриселски споразум, пакт са НАТО пактом, смањење плата и пензија, корупција, репресија, цензура медија, уништавање светиња (храст запис, базилика, Ваљевска Грачаница), све већа стопа незапослености, млади напуштају земљу… све то су „успеси“ владајуће партије. У овој партији све се своди на застрашивање, реторику и давање празних обећања. Прешли су пут преобраћења. Прво су били „најтврђе“ патриоте, а сада су највећи Европејци. Пут у ЕУ и НАТО, као и признавање Космета као независне државе је сигуран ако СНС поново победи. 

Социјалистичка партија Србије – Владају годинама, познати су по аферама, председник странке носи надимак Коферче и игра фудбал са Тачијем, суделују у признавању Космета, пљачки Србије, униптавању привреде и пољопривреде наше земље… све због личне користи. Представљају се као странка која никада није изродила издајника, а председник те партије учествује у преговорима у Бриселу, игра фудбал у пријатељској атмосфери са Тачијем… Сигуран глас за пропаст Србије.

Демократска странка (ДС) – Петооктобарци, људи који су владали годинама и који су уништили Србију. У време њихове владавине почела је пљачкашка приватизација, изручивање српских хероја Хагу, уништавање српског идентитета, пљачка на свим нивоима… Као и СНС у служби су Запада. Крилатица им је Европа нема алтернативу, а глас за њих је сигуран глас за одвајање Војводине од Србије, за ЕУ, НАТО и признање Космета.

Чеда, Борис, Чанак  Шта рећи о њима? Заједно су били у Влади после 5. октобра, а све оно што је написано за ДС важи и за њих. Гласајући за њих гласате за параде срама, одвајање Војводине, одвајање Космета, одвајање Рашке области, улазак у НАТО патк и ЕУ, пљачку на свим нивоима… Чанак је аутономаш, Чеда човек са надимком Прашак, треба ли коментарисати тај надимак, повезиван је са криминалцима, а Тадић је бивши председник познат под надимком Извињење. 

Српска радикална странка  (СРС) – Никада нису били на власти, исту реторику имају од свог настанка, њихов лидер је робијао 12 година у затвору у Хагу, једини имају идеологију. Залажу се да Србија одсутане од пута у ЕУ, да низашта на свету не уђе у НАТО, да се окрене сарадњи са Русијом на свим нивоима, залажу се за идеју Велике Србије. Обећавају да ће похапсити криминалце, све оне који су уништили Србију, да ће ојачати војску, да ће замрзнути преговоре са самопроглашеном државом Косово, да ће укинути све погубне споразуме, да ће вратити царине на увоз стране робе… Још нас нису преварили и од свог настанка залажу се за исту ствар, а добили су и јасну подршку Русије у виду посете Рогозина.

Двери – ДСС Коалиција Двери-ДСС је коалиција људи који никада нису владали и оних који спадају у петооктобарце. За време владавине ДСС-а изручено је највише Срба Хагу, Санда је изјављивала да је Олуја легитимна војна акција, а да је Сребреница геноцид. За Бошка и Двери не може да се каже пуно лоших речи. Декларативно се залажу за сарадњу са Русима, враћање царина, хапшење одговорних за уништавање Србије, враћање националног поноса… Највећи минус ове коалиције је управо ДСС и њен председник Санда Рашковић Ивић. Шта се од њих може очекивати за сада је нејасно.

Заветници – Вероватно ће остати испод црте али могу бити и изненађење. Покрет који се одликује младошћу и недоследношћу. Узеће нешто гласова СРС-у и Дверима. Имали су енергију, добар наступ али све су покварили својим првим великим митингом 20. фебруара ове године. Тада су позвали на опште народни протест против режима који је потписао споразум са НАТО пактом, а онда су тај протест претворили у личну промоцију. Обећали су тог дана да ће остати на улицама све док се не распише референдум, а онда изиграли поверење народа. Касније су организовали још један митинг 27. марта који није био ни приближно посећен као први, а тада су од РТС-а тражили да се појављују на државној телевизији, опет самопромоција. Ките се учешћем на барикадама на Космету, а сви они који су тамо били одавно су напустили покрет.  Све се врти око гласноговорника Милице Ђурђевић која, истини за вољу, веома добро говори али изгледа као да је кренула у Гранд шоу, а не на протест. Декларативно се залажу за сарадњу са Русијом, одустајање од НАТО пакта и ЕУ, хапшењу оних који су уништили Србију… Скоро нико од њих нема дана радног стажа, нигде се нису доказали, а желели би да воде државу. Можда су искрени у својим намерама али сасвим сигурно нису способни то да остваре. 

Представио сам вам шест партија које имају реалну шансу да се нађу у парламенту и једно потенцијално изненађење ових избора. На вама је да се одлучите да ли ћете гласати и за кога ћете гласати, али свакако лоше нам се пише ако је веровати прогнозама аналитичара. 

Извор: Илија Вуксановић – лични став