Прочитај ми чланак

САВО: Сорош постројава Вучића, а Хил и амбасадори с њим бришу под! (ВИДЕО)

0

Поводом најаве режима Александра Вучића да ће Рио Тинто копати литијум у Србији, за Србин инфо је говорио Саво Манојловић из Крени-промени. Више о овоме у видео прилогу.

Саво је рекао да ће Вучић „урадити све како би актуелизавао тему пројекта Јадар и ископавања литијума у нашој земљи“, али је навео да га у томе спречавају „истраживања јавног мњења која показују да су грађани против еколошког уништавања“.

„То је нешто што њега плаши, и због тога је одустао од спомињајања тога у јучерашњем обраћању јавности… Ово што председник ради је гурање Србије у поделу и продубљивање сукоба“, истакао је Манојловић.

Осврнуо се на данашњу изјаву Вучића да „на несрећу копање литијума не зависи од њега„.

„На срећу, копање литијума у нашој земљи не зависи од Александра Вучића, већ зависи од грађана. Он се тренутно боји две ствари: међународног притиска, односно амбасадора који му ‘извлаче уши’ и којима дугује јер су га заштитили у изборној крађи, као и од јавног мњења које свакодневно контролише, а оно показује да је већина људи против копања. Ово је почетак кампање коју дугује странцима“, сматра Манојловић.

Оцењује да је лидере западног Балкана на састанку у Скопљу „постројавао Сорош“, и поручује да би председник Србије „морао да има више достојанства када прича са страним званичницима“.

„Немате нигде у свету да се амбасадори понашају овако како се понашају у балканским државама. Свуда у свету је успех ако се амбасадори састану у министарству са секретаром за спољне послове, а овде и руски и амерички амбасадор постројавају председника државе“, истакао је он.

Додаје да „ако амбасадори бришу под са председником републике, то значи да немамо председника који има интегритет“.

Подсетио је и на изјаве америчког амбасадора Хила и председника Србије, како је прво Вучић изјавио да ће се Влада Србије састати формирати у фебруару, а да је након тога Хил изјавио да ће се састати у априлу, да би најновија изјава Вучића гласила да ће се Влада формирати – у марту.

„Да ли су се они нашли на пола пута“, запитао је Манојловић.

Указује и на директно мешање америчког амбасадора у питања ископавања литијума, јер је изјављивао да је присталица тога.

„То је показатељ да странцима треба вађење литијума овде у Србији и показатељ притиска који постоји“, истакао је Манојловић.

Предочава да „када год постоји криза у бирачком телу, Вучић о теми литијума не сме да зуцне, али да након завршетка избора актуелизује причу о ископавању„.

„Мора да реши две прљаве ствари у наредне четири године, то је питање Косова и питање литијума“, казао је он.

На питање шта ће његова организација радити против тога, он је одговорио да се спрема „за теренски рад, како доћи до људи и послати им поруку“, а није искључио ни нове протесте.

„Пробаћемо да им објаснимо да је ово земља у којој треба мало више да слушају народ , а мало мање амбасадоре и мултинационалне компаније“, закључио је Манојловић.